Αντέχουν τα έσοδα από τον Τουρισμό

Print Friendly, PDF & Email

Αν και ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό που έχουν έρθει στην Ελλάδα είναι μικρότερος σε σχέση με πέρσι, τα έσοδα είναι περισσότερα… “Τρέχουν” μάλιστα με διψήφιο ποσοστό αύξησης, απόρροια των περισσότερων χρημάτων που δαπανούν οι τουρίστες, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το ταξιδιωτικό ισοζύγιο για το Μάιο του 2019, στο πεντάμηνο καταγράφεται αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 364 εκατ. ευρώ ή 14,4%.

Η αύξηση αυτή, όπως αναφέρει η ΤτΕ, οφείλεται στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 15,4%, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση παρουσίασε μικρή μείωση κατά 0,9%. Συνολικά στο πεντάμηνο, τα έσοδα φτάνουν τα 2,889 δισ. ευρώ.

Η εικόνα εντούτοις των εισπράξεων από τις βασικές αγορές του εξωτερικού είναι μικτή. Ενδεικτικά, στο πεντάμηνο οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 10,3% και διαμορφώθηκαν στα 493 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν 15,6%, φτάνοντας τα 178 εκατ. ευρώ.

Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 15,9% (362 εκατ. ευρώ), άνοδο κατά 50,7% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ (255 εκατ. ευρώ), ενώ αυτές από τη Ρωσία σημείωσαν μείωση κατά 6,2% και διαμορφώθηκαν στα 37 εκατ. ευρώ.

Το Μάιο μόνο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 9,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, φθάνοντας τα 1,6 δισ. ευρώ έναντι 1,46 δισ. ευρώ.

Το διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου επίσης, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, οι αφίξεις παρουσίασαν μικρή πτώση κατά 0,9% (5,305 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 5,352 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2018). Η  κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε μείωση κατά 14,3% (761 χιλ. ταξιδιώτες), ενώ από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 15,6% και διαμορφώθηκε στις 555 χιλ. ταξιδιώτες.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και τον Απρίλιο, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων είχαν σημειώσει μείωση κατά 11,3%, εντούτοις τα έσοδα συνέχιζαν να διατηρούν το θετικό τους πρόσημο, καθώς αυξήθηκαν κατά 6,9%. Πιο συγκεκριμένα έφτασαν τα 537 εκατ. ευρώ από 502 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2018.

Η “ανθεκτικότητα” των εσόδων ικανοποιεί φορείς και επιχειρηματίες του κλάδου, η μείωση όμως των αφίξεων προκαλεί προβληματισμό. Παράγοντες της αγοράς εξηγούν πως η ανάκαμψη των γειτονικών προορισμών της Μεσογείου και ειδικά της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την πτώση της τουρκικής λίρας, έχει αποσπάσει σημαντικά μερίδια από τους ελληνικούς προορισμούς. Σημειώνουν ακόμη πως στο τέλος της χρονιάς είναι πολύ πιθανό το “ταμείο” των αφίξεων να είναι χαμηλότερο από πέρσι.

Σε αυτό συνηγορεί πως και οι προγραμματισμένες θέσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια, με βάση την εικόνα από τις αεροπορικές έως τις 30 Ιουνίου, είναι λιγότερες κατά 1,2 εκατ. (7%) σε σχέση με τις θέσεις που είχαν δρομολογηθεί την αντίστοιχη χρονική στιγμή για την σεζόν του 2018 και κατά 4,9% (855 χιλ.) σε σχέση με τον αριθμό των θέσεων που εν τέλει υλοποιήθηκαν το 2018.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

(Visited 8 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com