ΓΣΕΕ: Η αύξηση του κατώτατου μισθού δε θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ

Print Friendly, PDF & Email

ΓΣΕΕ: Η αύξηση του κατώτατου μισθού δε θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

ΓΣΕΕ: Η αύξηση του κατώτατου μισθού δε θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Έως 15 ευρώ μηνιαίως θα κυμανθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, η οποία δεν συμμετέχει στη διαβούλευση , διεκδικώντας επαναφορά του μισθού στα 751 ευρώ και διαμόρφωση του ύψους του μέσω διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων.

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει επίσης ότι το 2020 που θα μειωθεί το αφορολόγητο, η όποια αύξηση όχι μόνο θα εξανεμιστεί αλλά ο εργαζόμενος θα έχει και λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα στο πορτοφόλι του.

Την ίδια ώρα και η Κομισιόν στην έκθεση της , προβάλλει ενστάσεις για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθών των νέων ενώ θεωρεί «κλειδί» για το ύψος της αύξησης τη μέση παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η παραγωγικότητα όμως τα τελευταία χρόνια κινείται σε χαμηλά επίπεδα . Επομένως οι προσδοκίες είναι χαμηλές και κανένας παράγοντας δε « βλέπει» αύξηση πάνω από 2%-4%.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συστάσεις από την Κομισιόν είναι η κυβέρνηση να εφαρμόσει συγκρατημένη πολιτική όσον αφορά στις αυξήσεις με δεδομένο μάλιστα ότι κέρδισε τη μάχη για την αποφυγή μείωσης των συντάξεων.

Παράλληλα η ΓΣΕΕ έχει αναθέσει την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη δημιουργία Εθνικού επαγγελματικού ταμείου για την χορήγηση συμπληρωματικών παροχών ( επικουρική) και εφάπαξ στους έλληνες μισθωτούς. Το σχέδιο προβλέπει στην αρχή η επιβάρυνση να είναι μικρή ( 0,50% για τον εργαζόμενο , 1% για τον εργοδότη) καθώς ακόμα δεν υπάρχει χώρος για πρόσθετη επιβάρυνση του μη μισθολογικού κόστους. Το ταμείο θα καλύπτει τους περίπου 750.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ενώ από τον βασικό κορμό του θα μπορούν να επικρέμονται και ασφαλιστικοί κλάδοι οι οποίοι θα καλύπτουν επαγγελματικούς χώρους ενδεχομένως με επιπρόσθετο ασφάλιστρο.

Πηγή: https://www.newmoney.gr/

(Visited 10 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com