ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια στους φόρους η Ελλάδα!

Print Friendly, PDF & Email

ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια στους φόρους η Ελλάδα!

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια στους φόρους η Ελλάδα!

Πρώτη μεταξύ 35 χωρών του ΟΟΣΑ η Ελλάδα στις αυξήσεις φόρων σε σχέση με το ΑΕΠ. Καταγράφεται νέα άνοδος 2,2% το 2016. Δραματικές οι επιβαρύνσεις από ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ.

Πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων σε συνάρτηση με το ΑΕΠ αναδείχθηκε η Ελλάδα το 2016, ανάμεσα σε 35 χώρες του ΟΟΣΑ, όπως δείχνει έκθεση του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Τα ευρήματα της έκθεσης αποδεικνύουν ότι τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,2%, από 35,4% του ΑΕΠ σε 38,6% του ΑΕΠ το 2016, όταν η μέση αύξηση στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν της τάξεως του 0,3% από 34% σε 34,3% την ίδια περίοδο.

Μάλιστα, το μέσο ποσοστό στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι οριακά υψηλότερο από αυτό του 2000 (34,3% σε σχέση με 33,9% το 2000), όταν στην Ελλάδα το χαμηλότερο ποσοστό της περιόδου είχε σημειωθεί το 2004, στο 29,9%.

Ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δέκατη θέση σε επίπεδο φορολογικής επιβάρυνσης προς το ΑΕΠ. Δανία, Γαλλία και Βέλγιο καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις, με ποσοστά από 44,2% έως και 45,9% του ΑΕΠ, ενώ στις τρεις τελευταίες θέσεις με τις μικρότερες φορολογικές επιβαρύνσεις συναντώνται Ιρλανδία, Χιλή και Μεξικό, με ποσοστά από 17,2% έως και 23%.

Η σύνθεση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όταν γίνεται αντιπαραβολή με τις μέσες τάσεις του ΟΟΣΑ. ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές κατατάσσουν την Ελλάδα στην κορυφή των επιβαρύνσεων ενώ σημαντικά χαμηλότεροι σε σχέση με τον μέσο όρο είναι οι φόροι εισοδήματος.

Στα 100 ευρώ εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, στην Ελλάδα οι εισφορές συνδράμουν με 29 ευρώ (26 ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ), έμμεσοι φόροι (ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ΦΠΑ) εισφέρουν 39 ευρώ (32 ο μέσος όρος) ενώ η συμμετοχή των εταιρικών φόρων είναι στα 6 ευρώ (έναντι 9 στον ΟΟΣΑ) και οι φόροι στην περιουσία δίνουν 8 ευρώ (έναντι 6 στον ΟΟΣΑ).

Αναλυτικά τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει την ένατη υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στις χώρες του ΟΟΣΑ όσον αφορά τους φόρους στην περιουσία, με τον ΕΝΦΙΑ να έχει βάλει προφανώς το «χεράκι» του, στις ασφαλιστικές εισφορές πριν ακόμα εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου, η Ελλάδα καταλάμβανε το 2015 τη 15η θέση ενώ στο μέτωπο των έμμεσων φόρων, η χώρα κατέλαβε την 7η θέση ανάμεσα στις 35.

Προφανώς , η αντίστοιχη έκθεση του επόμενου έτους θα δίνει πρόσθετους «πόντους» στην Ελλάδα, δεδομένου ότι στο μεταξύ έχουν αυξηθεί σημαντικά τόσο οι ασφαλιστικές εισφορές όσο και η έμμεση φορολογία.

Έλενα Λάσκαρηe.laskari@euro2day.gr

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

 

(Visited 13 times, 1 visits today)
Please follow and like us: