Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται την αργία της Πρωτομαγιάς.

Print Friendly, PDF & Email

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται την αργία της Πρωτομαγιάς

Υπεγράφη η απόφαση από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου με την οποία καθορίζεται για ακόμη μια χρονιά η 1η Μαΐου ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Συγκεκριμένα, καθορίζεται η 1η Μαΐου ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλα τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές.

Από τις διατάξεις της απόφασης αυτής, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού. Η απόφαση θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Όσον αφορά στο πώς πληρώνονται όσοι θα εργαστούν την Πρωτομαγιά, σημειώνονται τα εξής από το Κέντρο Ενημέρωσης και Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων:

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Πηγή: http://www.enikonomia.gr/

(Visited 23 times, 1 visits today)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com