Τι άλλαξε μέσα στη νύχτα σε ΕΝΦΙΑ, πιστοποιητικά και φορολόγηση επιχειρήσεων.

Print Friendly, PDF & Email

Τι άλλαξε μέσα στη νύχτα σε ΕΝΦΙΑ, πιστοποιητικά και φορολόγηση επιχειρήσεων.

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Τι άλλαξε μέσα στη νύχτα σε ΕΝΦΙΑ, πιστοποιητικά και φορολόγηση επιχειρήσεων

Με μεταμεσονύχτια τροπολογία το υπουργείο Οικονομικών εξαίρεσε μόνο για φέτος από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια. Η τροπολογία αποδεικνύει πόσο έξω έπεσε στους υπολογισμούς του το υπουργείο και οι εμπνευστές της επιβολής του συμπληρωματικού φόρου με κίνδυνο να εκτιναχθεί ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων σε πάνω από 3,5 δις ευρώ.

Σύμφωνα με την τροπολογία το πάγωμα της επιβολής συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια για το 2016 θα έχει κόστος 230 εκατ. ευρώ, με τον στόχο βεβαίωσης εσόδων να είναι της τάξεως των 3,3 δις ευρώ, προκειμένου να μπουν τελικά στα ταμεία 2,650 δις ευρώ (με εισπραξιμότητα 80%).

Εξαιτίας των μπρος πίσω και των διορθώσεων της τελευταίας στιγμής αναγκαστικά προσαρμόζεται και το χρονοδιάγραμμα των δόσεων για να μην περιοριστούν σε τέσσερις.

Ο ισχύον νόμος για τον ΕΝΦΙΑ ορίζει εξόφληση του φόρου ακινήτων έως το τέλος εκάστου έτους όμως πλέον είναι σαφές ότι λόγο της καθυστέρησης εκκαθαριστικά δεν προλαβαίνουν να εκδοθούν έως το τέλος Ιουλίου για να πληρωθεί η πρώτη δόση τον Αύγουστο. Έτσι, με άλλη διάταξη ορίζεται ότι ο φόρος ακινήτων θα ξεκινήσει να εξοφλείται από τον Σεπτέμβριο. Οι δόσεις θα είναι πέντε μηνιαίες, η τελευταία εκ των οποίων τον Ιανουάριο του 2016.

Με την τροπολογία το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να ρυθμίσει και μια σειρά άλλων εκκρεμοτήτων καθώς μεταξύ άλλων προβλέπεται:

1. απαλλαγή των ελεγκτών της Φορολογικής Διοίκησης από πειθαρχικές, αστικές ή ποινικές ευθύνες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η διάταξη είχε κατατεθεί και πέρυσι στη Βουλή αλλά είχε αποσυρθεί με την κυβέρνηση να καταλογίζει, δόλο στην τότε Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου για την προώθησή της. Τελικά, πέρασε η σχετική απαίτηση των δανειστών, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση ώστε οι ελεγκτές να μπορούν απρόσκοπτα να κάνουν τη δουλειά τους.

2. Προβλέπεται ως προαιρετική από υποχρεωτική που ισχύει σήμερα, η έκδοση ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού για τις Ανώνυμες Εταιρείες , τις ΕΠΕ και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων, ενώ καταργείται το προβλεπόμενο πρόστιμο το οποίο επιβάλλεται σε περίπτωση μη έκδοσής του . Η διάταξη ισχύει για φορολογικά πιστοποιητικά τα οποία εκδίδονται για φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1-1-2016.

3. Παρατείνεται για τρία χρόνια η παραγραφή του δικαιώματος του δημοσίου για έκδοση των οριζόμενων πράξεων προσδιορισμού του φόρου καθώς και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών για υποθέσεις του ΣΔΟΕ οι οποίες μεταφέρονται ή έχουν ήδη μεταφερθεί στη ΓΓΔΕ.

Πηγή: http://www.newmoney.gr/

(Visited 33 times, 1 visits today)
Please follow and like us: