Τι σημαίνουν πρακτικά οι αλλαγές στα capital controls.

Print Friendly, PDF & Email

Τι σημαίνουν πρακτικά οι αλλαγές στα capital controls.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Τι σημαίνουν πρακτικά οι αλλαγές στα capital controls

Οι νέες αλλαγές των capital controls, πέραν της διευκόλυνσης στις τραπεζικές συναλλαγές, έχει ένα βασικό στόχο την επιστροφή καταθέσεων απ’ τα στρώματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς!

Και σ’ αυτό καταλυτικό ρόλο αναμένεται να παίξει η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών για το λεγόμενο “νέο” χρήμα, δίνοντας τη δυνατότητα στα κεφάλαια που θα επιστρέψουν στις τράπεζες να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα, χωρίς να υπόκεινται στον περιορισμό της εβδομαδιαίας ανάληψης των 420 ευρώ. Για παράδειγμα επιστρέφει κάποιος μία κατάθεση 10.000 ευρώ στην τράπεζα; την επόμενη στιγμή μπορεί να τα αποσύρει.

Σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις σήμερα στο «στρώμα» παραμένουν καταθέσεις ύψους 20 δισ ευρώ. Απ’ αυτά τα 3 με 4 δισ ευρώ μπορούν να επιστρέψουν ως το τέλος της χρονιάς στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Μία εκτίμηση αρκετά συντηρητική με δεδομένο ότι μέχρι κάποιους μήνες πριν όλοι μιλούσαν για την προοπτική επιστροφής τουλάχιστον των μισών, δηλαδή 10 δισ ευρώ.

Στην επιστροφή καταθέσεων αναμένεται να βοηθήσει και το μέτρο της αύξησης του ποσοστού ανάληψης μετρητών των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό από 10% σε 30%. Σήμερα εάν κάποιος φέρει 10.000 δολάρια συνάλλαγμα σε ελληνική τράπεζα μπορεί να κάνει ανάληψη μόνο έως 1.000 δολάρια. Αφού ενεργοποιηθούν οι νέες αλλαγές με τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ θα μπορεί να σηκώνει 3.000 δολάρια.

Στις προτάσεις της ΤτΕ περιλαμβάνεται και πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων. Σήμερα οι καταθέτες μπορούν να εξοφλήσουν έως και το 50% ανεξόφλητου δανείου τους με χρήματα που έχουν στις τράπεζες. Έτσι εάν κάποιος έχει ανεξόφλητο δάνειο 30.000 ευρώ και καταθέσεις που να το καλύπτουν μπορεί να αποφασίσει και την άμεση εξόφληση του.

Επίσης οι εισηγήσεις της ΤτΕ προέβλεπαν δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες. Σήμερα εάν κάποιος δεν σηκώσει 420 ευρώ μέσα στην εβδομάδα χάνει το δικαίωμα λήψης του ποσού με την έναρξη της επόμενης εβδομάδας. Αν και οι συγκεκριμένες εισηγήσεις δεν εγκρίθηκαν χθες, αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα, όπως διαμηνύουν κύκλοι από την Κεντρική Τράπεζα.

Στο τραπέζι μεταξύ άλλων η ΤτΕ έβαλε:

* Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα), καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα).

* Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

* Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών

* Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Πηγή: http://www.newmoney.gr/

(Visited 6 times, 1 visits today)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com