Λήγει η παράταση για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση – Καμία οριστική απόφαση

Print Friendly, PDF & Email

ήγει η παράταση για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση – Καμία οριστική απόφαση.

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Αναζητείται λύση στο «παρά πέντε»

Λήγει η παράταση για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση – Καμία οριστική απόφαση

Την επιβολή του μόνο στα ιδιωτικά σχολεία εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς όπως δήλωσε ο Νίκος Φίλης, τα φροντιστήρια εμπίπτουν στην «παράλληλη εκπαίδευση» και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά

Λύση στο «παρά πέντε» φαίνεται πως αναζητεί η κυβέρνηση για το θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς σήμερα λήγει και τυπικά η παράταση που είχε δοθεί από τη Γενική Γραμματέα Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, για «πάγωμα» του μέτρου μέχρι και τις 16 Οκτωβρίου.

Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, για ανάγκη εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων, κυρίως μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής, ώστε να μην επιβληθεί το μέτρο, αλλά και ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος δεν πρέπει να είναι ισοπεδωτική, άφησαν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση φαίνεται να διαχωρίζει τα ιδιωτικά σχολεία από τα φροντιστήρια.

Όπως είπε ο κύριος Φίλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «η μεγαλύτερη κατηγορία αυτού που ονομάζουμε “ιδιωτική παιδεία”, δηλαδή η Παιδεία που πληρώνουν οι γονείς, είναι υπηρεσίες που δεν παρέχει το δημόσιο σχολείο και είναι αναγκασμένοι οι γονείς να προσφεύγουν στο φροντιστήριο, στη λεγόμενη παράλληλη εκπαίδευση». Και συμπλήρωσε: «Συνεπώς πρέπει να υπάρξει κατά τη γνώμη μου μια εντελώς διαφορετική ρύθμιση γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Δεν μπορεί να επιβαρύνεται φορολογικά και μάλιστα με 23%».

«Η ιδιωτική εκπαίδευση, δηλαδή το ιδιωτικό σχολείο, δεν λέω ότι είναι σχολείο των προνομιούχων και των πλουσίων. Κι εκεί υπάρχουν πολλές κατηγορίες, κι εκεί υπάρχουν άνθρωποι που για λόγους που έχουν να κάνουν με τις εργασιακές τους συνθήκες πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο» είπε ο υπουργός Παιδείας.

Πάντως, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων (ΓΓΔΕ) εάν δεν λάβει εγκαίρως το κυβερνητικό σήμα για το τι μέλλει γενέσθαι τότε είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει βάσει νόμου στην έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, όπως σημειώνει η εφημερίδα Ναυτεμπορική.

Πηγή: http://www.protothema.gr/

(Visited 6 times, 1 visits today)
Please follow and like us: