Πλεονασματικό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Print Friendly, PDF & Email
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλεονασματικό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η επιβολή των μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) επέδρασε καταλυτικά στις εισαγωγές και κατ’ επέκταση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Σε σημείο μάλιστα, που μετέτρεψε το ισοζύγιο σε πλεονασματικό για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015, από ελλειμματικό που ήταν πέρυσι το ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του επταμήνου Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015 παρουσίασε πλεόνασμα 357,3 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος πέρυσι ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Η αντιστροφή της κατάστασης αποδίδεται σε δύο λόγους:

1. Στην κατακόρυφη πτώση των εισαγωγών εξαιτίας των capital controls. Μόνο τον Ιούλιο του 2015 η αξία των εισαγωγών ήταν κατά 1,6 δισ. ευρώ ή 35,5% μικρότερη από εκείνη του περυσινού Ιουλίου. Συνολικά, στο επτάμηνο η πτώση των εισαγωγών έφθασε στα 3,5 δισ. ευρώ με την αξία τους να διαμορφώνεται φέτος στο τέλος Ιουλίου στα 25 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε το εμπορικό έλλειμμα στα 10,2 δισ. ευρώ φέτος στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου από 12,9 δισ. ευρώ πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα capital controls επέδρασαν αρνητικά και στις εξαγωγές, με την αξία τους να υποχωρεί στα 14,8 δισ. ευρώ φέτος στο επτάμηνο, από 15,6 δισ. ευρώ πέρυσι.

2. Στην εισροή 1,8 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος (SMP).

Επίσης, στο επτάμηνο ανοδικά κινήθηκαν και τα έσοδα από τον τουρισμό (6,2%). Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί και η απομάκρυνση των επενδυτών από την ελληνική οικονομία. Στο επτάμηνο φέτος οι ξένες άμεσες επενδύσεις ήταν 33,4 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 1,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2015 καταγράφηκε αποεπένδυση 51 εκατ. ευρώ, έναντι επενδύσεων 99,2 εκατ. ευρώ πέρυσι τον Ιούλιο.

(Visited 7 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com