Ανοίγουν την Πέμπτη 850 υποκαταστήματα για τους συνταξιούχους

Print Friendly, PDF & Email

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17:37
Ανοίγουν την Πέμπτη 850 υποκαταστήματα για τους συνταξιούχους
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πρακτικά αδύνατη είναι η ενεργοποίηση της εξαίρεσης από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς των συνταξιούχων και η εκπλήρωση της υπόσχεσης της κυβέρνησης να ανοίξουν κατ’ εξαίρεση κάποια καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμτη θα ανοίξουν 250 καταστήματα της Εθνικής, 250 της Πειραιώς, 200 της Alpha Bank και 150 Eurobank τα οποία θα εξυπηρετούν αποκλειστικά συνταξιούχους χωρίς κάρτα ανάληψης. ΟΙ κεφαλαιακοί περιορισμοί θα ισχύουν και για τους συνταξιούχους με μόνη εξαίρεση ότι το όριο των 60 ημερών θα ισχύει σωρρρευτικά για τους συνταξιούχους. Δηλαδή αν οι τράπεζες ανοίξουν την Τετάρτη οι συνταξιούχοι θα μπορούν να κάνουν ανάληψη 180 ευρώ δηλαδή 60 ευρώ επι τρεις ημέρες. Η σωρρευτική αυτή δυνατότητα ισχύει μόνο για τους συνταξιούχους. Ουσιαστικά, δηλαδή, λίγες μόνο ώρες μετά την έκδοση της Πράξης Προεδρικού Διατάγματος που εξέδωσε η κυβέρνηση, με το οποίο εξαιρούνταν ρητά οι συνταξιούχοι απο τα capital controls, η κυβέρνηση υπαναχώρησε περιλαμβάνοντας τελικά και τους συνταξιούχους στους περιορισμούς.

Στελέχη τραπεζών πάντως εκφράζουν ανησυχία για το εάν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλο όγκο συνταξιούχων πελατών και το πώς θα αντιμετωπίσουν άλλους πελάτες που θα ζητήσουν επίσης εξυπηρέτηση.

Η καταβολή και η ανάληψη του συνόλου των συντάξεων από τους δικαιούχους σύμφωνα με τραπεζικές πηγές είναι αδύνατη, απλούστατα γιατί δεν υπάρχουν τόσα χρήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η τρέχουσα ρευστότητα, σε χαρτονομίσματα, των τραπεζών διαμορφώνεται στα 1,7 δις. ευρώ ενώ οι συντάξεις που θα πληρωθούν μέχρι την 1η Ιουλίου ξεπερνούν τα 2 δις. ευρώ. Με λίγα λόγια τα λεφτά σε φυσική μορφή για να πάρει ο κόσμος τις συντάξεις του δεν υπάρχει. Άλλωστε η πολύ περιορισμένη ρευστότητα ήταν αυτή που επέβαλε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς και τον καθορισμό ενός τόσο χαμηλού ορίου 60 ευρώ την ημέρα. Με τον περιορισμό αυτό, οι εκροές καταθέσεων μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 300 ευρώ την ημέρα και έτσι η τρέχουσα ρευστότητα επαρκή για περίπου 6 ημέρες!

Έτσι, με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση ρευστότητας η υπόσχεση και η «προσπάθεια» της κυβέρνησης να μπορέσουν οι συνταξιούχοι να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς και να λάβουν τις συντάξεις τους αποτυπώνει είτε την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιληφθεί την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τραπεζικό σύστημα και η χώρα είτε ότι συνειδητά δίνονται ψεύτικες υποσχέσεις για να καθησυχαστεί, προσωρινά, ο κόσμος.

Την ίδια ώρα πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι αγωνιούν και ελπίζουν και από τα ξημερώματα έχουν μαζευτεί έξω από τις τράπεζες περιμένοντας το άνοιγμα των καταστημάτων.

(Visited 9 times, 1 visits today)
Please follow and like us: