Έλεγχος δαπανών αλά αμερικανικά: τι αλλάζει στον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος.

Print Friendly, PDF & Email

Έλεγχος δαπανών αλά αμερικανικά: τι αλλάζει στον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος.

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Δεν ξεφεύγει κανείς παρά την κατάργηση των τεκμηρίων…

Έλεγχος δαπανών αλά αμερικανικά: τι αλλάζει στον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος

Οι δαπάνες θα διασταυρώνονται με τα εισοδήματα από μισθούς, άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, επιδόματα, αποζημιώσεις, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις

Νέο τρόπο προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος θα έχει στη διάθεσή της η εφορία, συνυπολογίζοντας όλες τις δαπάνες των φορολογουμένων.

Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις αυτό που έχει διαρρεύσει είναι πως το στόχαστρο θα μπουν όλοι οι φορολογούμενοι. Πρακτικά δηλαδή και μετά την κατάργηση των τεκμηρίων για την οποία έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός και έχει δρομολογήσει το οικονομικό επιτελείο, οι ελεγκτές εφορίας και ΣΔΟΕ δεν θα περιμένουν τη δήλωση για να υπολογίσουν τον φόρο ενός εκάστου.

Αντί του ισχύοντος μέχρι σήμερα συστήματος αναμένεται πλέον να υλοποιηθεί και στη χώρα μας το λεγόμενο αμερικανικό σύστημα υπολογισμού του εισοδήματος ή για την ακρίβεια το αμερικάνικο σύστημα εντοπισμού κρυφών εισοδημάτων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σύστημα υπολογισμού του εισοδήματος θα είναι πιο σκληρό και θα γίνεται με βάση τα έξοδα. Με δυο λόγια οι δαπάνες θα παίζουν το ρόλο των “παλαιών” τεκμηρίων!

Για την ακρίβεια θα λαμβάνονται υπόψη δαπάνες όπως:

Εξοδα κατοικίας, δαπάνες γραφείου, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, νοσήλια ιδιωτικών κλινικών, πληρωμές σε πιστωτικές κάρτες, δόσεις δανείων, ιδιωτικές ασφάλειες, πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, πληρωμές λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογα δεδομένα έχουν αρχίσει να συλλέγονται σε πιλοτική βάση και όλες οι δαπάνες θα διασταυρώνονται με τα εισοδήματα από μισθούς, άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, επιδόματα, αποζημιώσεις, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις.

Στο φορολογητέο εισόδημα θα υπολογίζεται ακόμα η περιουσιακή κατάσταση, τα έργα τέχνης που έχει κάποιος φορολογούμενος στην κατοχή του, τα κοσμήματα και οι καταθέσεις.

Πηγή: http://www.protothema.gr/

(Visited 8 times, 1 visits today)
Please follow and like us: