Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στην εκδήλωση της ΕΤΕπ για την τελετή υπογρα

Print Friendly, PDF & Email

Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στην εκδήλωση της ΕΤΕπ για την τελετή υπογραφής του «Προγράμματος Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Νίκης 5-7

10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Tηλ.: 210-3332553/4

Fax: 210-3332559

e-mail: press@minfin.gr

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στην εκδήλωση της ΕΤΕπ για την τελετή υπογραφής του «Προγράμματος Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου»

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριε Πρόεδρε της ΕΤΕπ,

Κυρίες και κύριοι,

Δεν θα αναφερθώ στο γενικότερο μακροοικονομικό πλαίσιο για τις επενδύσεις, γιατί γι αυτές μίλησε, άλλωστε, με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο ο κ. Πρόεδρος της κυβέρνησης.

Θα αναφερθώ, βέβαια, στη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια νέα ραδιοτηλεόραση. Είναι μια απόφαση που τη στηρίζουμε όλοι. Εμείς ως Υπουργείο Οικονομικών- που είμαστε η «διάδοχη κατάσταση» όπως λένε οι νομικοί- θα φροντίσουμε, ώστε η διαδικασία να τελεσφορήσει πάρα πολύ σύντομα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε έναν οργανισμό πολύ πιο αποτελεσματικό από ότι είχαμε μέχρι σήμερα. Διαβεβαιώ τους εργαζόμενους ότι το συντομότερο δυνατό θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους εις το ακέραιο.

Μετά από επίπονες προσπάθειες, είναι πολύ θετικό που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ξεκίνησε πάλι τη χρηματοδοτική ροή προς τη χώρα μας στο τέλος του 2012.

Θυμίζω ότι για 11 μήνες δεν είχαμε πάρει ούτε ένα ευρώ, λόγω των γνωστών αναφορών περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το Δεκέμβριο, όμως, η ΕΤΕπ άρχισε ξανά μια σημαντική ροή χρηματοδότησης προς τη χώρα μας.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που από το Δεκέμβριο του 2012 και μέσα σε 6 μήνες, έχουμε φτάσει σε εκταμιεύσεις, που ανέρχονται στο ποσό του 1,5 δισ. ευρώ.

Ο στόχος είναι ο διπλασιασμός των περσινών χρηματοδοτήσεων, που θα φέρουν και ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι για το Πρόγραμμα που υπογράφεται σήμερα, αντίστοιχο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Με τη σημερινή υπογραφή, οι διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι Citibank, HSBC και Commerzbank, με την εγγύηση της ΕΤΕπ, κάνουν δεκτές τις υπογραφές των τριών ελληνικών τραπεζών Εθνική, Eurobank και Πειραιώς για εισαγωγές και εξαγωγές, μέχρι του ποσού των 500 εκ. ευρώ και αναμένουμε η στήριξη αυτή να ανέλθει στο ποσό του 1,5 δισ. το χρόνο.

Το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην αποκατάσταση της ομαλής ροής χρηματοδότησης των εμπορικών συναλλαγών των επιχειρήσεων.

Χαιρετίζω το Πρόγραμμα και θέλω να εκφράσω την υποστήριξή μου στις προσπάθειες της Τράπεζας στην ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών προϊόντων, που σκοπό έχουν να καταπολεμήσουν την ανεργία και ειδικότερα την ανεργία των νέων.

Και αυτό γιατί, παρά τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, η πιο αρνητική εξέλιξη μέχρι τώρα είναι η συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας. Ακόμη και εάν αρχίσει η ανάπτυξη η ανεργία για λίγο ακόμη θα αυξάνει.

Σχεδιάζουμε με την ΕΤΕπ τον προγραμματισμό της χρηματοδότησης της χώρας μας από την Τράπεζα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα σήμερα- και αυτό το ανακαλύψαμε σήμερα μιλώντας με τον Πρόεδρο κ. Hoyer – διαθέτει μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχέδια, ενώ -όπως μας είπε- πριν από ενάμιση χρόνο έψαχνε να βρει σχέδια να χρηματοδοτήσει. Σήμερα, λοιπόν διαθέτουμε μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχέδια λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Η πορεία των έργων, με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι σήμερα εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά, αλλά και οι δύο πλευρές – εμείς και η ΕΤΕπ- θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα και αποφασιστικά, ιδιαίτερα τώρα που οι συνθήκες είναι ακόμα δύσκολες για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ευχαριστώ τον Πρόεδρο κ. Hoyer, τους Αντιπροέδρους, καθώς και τα στελέχη της Τράπεζας για την αμέριστη συνδρομή τους στον σχεδιασμό και την προώθηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων τόνωσης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που θα έχουν ως αποτέλεσμα – θέλουμε να ελπίζουμε κ. Πρόεδρε – ότι το συνολικό ποσό χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ θα φτάσει φέτος τα 2 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από την περσινή χρονιά.

Μην ξεχνάμε ότι η μεγάλη πρόσκληση που η χώρα μας αντιμετωπίζει σήμερα είναι να συνδυάσει την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή με την οικονομική ανάπτυξη.

(Visited 6 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com