Τα 3 προγράμματα για την επιδότηση νέων επιχειρήσεων

Print Friendly, PDF & Email

Τα 3 προγράμματα για την επιδότηση νέων επιχειρήσεων

Θέλετε να ξεκινήσετε νέα επιχείρηση με επιδότηση από το ΕΣΠΑ ή τον ΟΑΕΔ; Αυτά είναι τα 3 νέα προγράμματα επιχειρηματικότητας που θα επιδοτήσουν έως και 100% νέες επιχειρήσεις εμπορίου, μεταποίησης, παροχής υπηρεσιών και τουρισμού. Τα νέα επιδοτούμενα προγράμματα αφορούν τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων από ανέργους ή μη, γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας σε όλη την Ελλάδα.

Πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΠΕΠ του ΕΣΠΑ)
Το πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου, μεταποίησης (βιοτεχνίας), παροχής υπηρεσιών και τουρισμού θα «τρέξει» από 25 Φεβρουαρίου σε όλη την Ελλάδα. Η ηλικία και το φύλλο των υποψηφίων επιχειρηματιών, καθώς και το αν είναι άνεργοι ή όχι, δεν παίζει ρόλο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Όλοι μπορούν να υποβάλουν πρόταση, αρκεί αυτή να αφορά δραστηριότητα (ΚΑΔ) που επιδοτείται. Σημειώνεται ότι το λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές και η εστίαση εξαιρούνται. Δείτε ποιες δραστηριότητες εντάσσονται στα ΠΕΠ του ΕΣΠΑ 2013 (Ενημερωμένο αρχείο 25/1/2013).

Ενισχύονται επενδύσεις προϋπολογισμού από 30.000 έως 300.000 ευρώ για τη θεματική ενότητα «Μεταποίηση», από 20.000 έως 300.000 ευρώ για τη θεματική ενότητα «Τουρισμός» και από 20.000 έως 100.000 ευρώ για τη θεματική ενότητα «Εμπόριο – Υπηρεσίες».

Το ποσοστό της επιδότησης είναι από 40% – 60% ανάλογα με την Περιφέρεια και το μέγεθος της επιχείρησης. Επομένως, η επιδότηση κυμαίνεται από €8.000 έως €180.000. Το υπόλοιπο ποσό μέχρι το 100% μπορεί να καλυφθεί από χρήματα του νέου επιχειρηματία, από τραπεζικό δάνειο, ακόμη και δάνειο με ευνοϊκούς όρους χρηματοδοτούμενο από το ΕΤΕΑΝ.

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν και υφιστάμενες επιχειρήσεις. Ο οδηγός των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ είναι διαθέσιμος εδώ.

Γυναικεία επιχειρηματικότητα (ΕΣΠΑ)
Το πρόγραμμα «Ολοκληρωµένη παρέµβαση για την στήριξη της Γυναικείας Απασχόλησης µέσω ενίσχυσης της Επιχειρηµατικότητας»δίνει επιδότηση 100% σε άνεργες γυναίκες ηλικίας 18-64 ετών για την ίδρυση επιχείρησης, ακόμη και με έδρα το σπίτι. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΘνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων του ΕΣΠΑ.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα έχει προκηρυχθεί και ξεκινάει τη 1 Μαρτίου 2013.

Η επιδότηση προσδιορίζεται ως εξής:

από €10.000 έως €20.000 ανά πρόταση, για την κάλυψη του 100% ισόποσων επιλέξιμων λειτουργικών δαπανών για μέγιστο διάστημα 18 μηνών,
επιπλέον: μέχρι €12.000 του ετήσιου μισθολογικού κόστους για την πρόσληψη ενός ανέργου (ισοδύναμο μίας ετήσιας μονάδας εργασίας – ΕΜΕ).
Το πρόγραμμα γυναικείας επιχειρηματικότητας θα «τρέξει» στις εξής Περιφέρειες:

Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης,
Βορείου Αιγαίου,
Δυτικής Ελλάδας,
Ηπείρου,
Θεσσαλίας,
Ιόνιων Νήσων,
Πελοποννήσου,
Κρήτης.
Στη γυναικεία επιχειρηματικότητα εντάσσεται το σύνολο σχεδόν των οικονομικών δραστηριοτήτων, εκτός του αγροτικού τομέα. Τον επίσημο οδηγό του προγράμματος, με τους όρους και τις εξαιρέσεις, θα βρείτε εδώ.

Νέοι επαγγελματίες (ΟΑΕΔ)
Το τριετές πρόγραμμα νέων επαγγελματιών του ΟΑΕΔ αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο Φεβρουάριο 2013. Αφορά ανέργους 22 – 64 ετών, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι θα επιδοτηθούν με €24.000 για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Η επιδότηση είναι στο 100% των δαπανών.

Η επιδότηση, που εντάσσεται στον προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ, θα δοθεί σε 4 ισόποσες δόσεις, η πρώτη μετά την έγκριση της αίτησης και η τελευταία μετά από 3 χρόνια. Και σε αυτό το επιδοτούμενο πρόγραμμα εντάσσεται το σύνολο σχεδόν των οικονομικών δραστηριοτήτων, με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως π.χ. κλειστά επαγγέλματα, εποχικές επιχειρήσεις, καντίνες, νυχτερινά μαγαζιά και φροντιστήρια.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν κάρτα ανεργίας, να έχουν ολοκληρώσει την εξατομικευμένη παρέμβαση και να έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας. Και τα τρία βήματα γίνονται δωρεάν στον ΟΑΕΔ. Μετά από αυτά, οι υποψήφιοι άνεργοι πρέπει να κάνουν έναρξη επιχείρησης, πριν υποβάλουν την αίτηση ένταξης στο επιδοτούμενο πρόγραμμα.

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθεί. Περισσότερες πληροφορίες θα παρέχονται από τον ΟΑΕΔ, όταν προκηρυχθεί το πρόγραμμα.

28/01/2013

Πηγή: epidotisimag.gr

(Visited 17 times, 1 visits today)
Please follow and like us: