Οι τράπεζες θα ελέγχουν και θα αξιολογούν τα επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου.

Print Friendly, PDF & Email

Οι τράπεζες θα ελέγχουν και θα αξιολογούν τα επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου.

Ειδήσεις – Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Οι τράπεζες θα ελέγχουν και θα αξιολογούν τα επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου

ΤΗΝ ανάθεση στις τράπεζες της ευθύνης ελέγχου και αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που θα εντάσσονται στον επενδυτικό νόμο εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης σε μια προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών και μείωσης της γραφειοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα ετέθη κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, στη διάρκεια της οποία συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες διαμόρφωσης ενός συνολικού σχεδίου ρύθμισης των πάσης φύσεως δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών αλλά και επιχειρηματικών).

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των τραπεζών στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, που σε αυτή τη φάση εξετάζεται από νομικής πλευράς, η ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι θα μπορούσε να συμβάλει όχι μόνο στην επιτάχυνση των διαδικασιών, αλλά και στη διαφάνεια δεδομένων των προβλημάτων ηθικής τάξεως που έχουν διαπιστωθεί στη διεύθυνση ιδιωτικών επενδύσεων του υπουργείου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού, η εμπλοκή των τραπεζών και σήμερα είναι δεδομένη, αφού αξιολογούν τα επενδυτικά σχέδια προκειμένου να τα δανειοδοτήσουν. Ως εκ τούτου θα μπορούσε να βρεθεί νομική φόρμουλα ώστε να γίνεται μία αξιολόγηση και όχι δύο (από τις τράπεζες και τις υπηρεσίες του Δημοσίου), ενώ παράλληλα με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος της διαφθοράς, αφού ένας τραπεζίτης δεν θα ενέκρινε ένα επενδυτικό σχέδιο που θα προκαλούσε ζημία στην τράπεζα. Οι όποιες αλλαγές θα συμπεριληφθούν στις κυοφορούμενες αλλαγές του επενδυτικού νόμου, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί η αύξηση των επιχορηγήσεων καθώς τα φορολογικά κίνητρα καθίστανται ουσιαστικά ανενεργά αφού η πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι πλέον ζημιογόνες.

Εξάλλου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου επιδιώκεται να βρεθεί ένα συνολικό σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση έγινε μια πρώτη διερεύνηση της κατάστασης και οι τράπεζες υπογράμμισαν από την πλευρά τους ότι ήδη προχωρούν σε ρυθμίσεις δανείων, οι οποίες από το 2009 έχουν φθάσει στις 670.000. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, δεν αποκλείεται νομοθετική παρέμβαση, μέσω της επικαιροποίησης του νόμου Κατσέλη, η οποία όμως θα πρέπει να έχει και την έγκριση της τρόικας, προκειμένου να μην απειληθεί η συνολική διαπραγμάτευση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Απλοποίηση των διαδικασιών εξετάζεται τέλος και για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά και για το ΕΤΕΑΝ, για το οποίο παράγοντες του υπουργείου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικών παρεμβάσεων προκειμένου να απεγκλωβιστούν 1,2 δισ. ευρώ που παραμένουν στο ταμείο χωρίς να είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν.

Πηγή: www.express.gr

(Visited 7 times, 1 visits today)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com