ΔΝΤ: Ομαλοποιείται η ύφεση στην ευρωζώνη – μηδενική ανάπτυξη στην Ελλάδα για το 2013.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΝΤ: Ομαλοποιείται η ύφεση στην ευρωζώνη – μηδενική ανάπτυξη στην Ελλάδα για το 2013.

Ειδήσεις – Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΔΝΤ: Ομαλοποιείται η ύφεση στην ευρωζώνη – μηδενική ανάπτυξη στην Ελλάδα για το 2013

Ανησυχητικά τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έκθεση του ΔΝΤ για τις οικονομίες της Ισπανίας και της Ελλάδας. Υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1,8% (έναντι 1,7% των προβλέψεων του Ιανουαρίου) για την πρώτη, μηδενική ανάπτυξη το 2013 για τη δεύτερη. Παραμένει η ύφεση στην ευρωζώνη, ωστόσο, αποδυναμώνεται η έντασή της.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε ελαφρώς προς το καλύτερο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και εφεξής προδικάζει πως η ύφεση το 2012 θα κινηθεί ελαφρώς καλύτερα από το προβλεπόμενο, με το ΑΕΠ της να υποχωρεί μόλις κατά 0,3% έναντι του προηγουμένως προγνώσιμου 0,5%.

«Η ύφεση αναμένεται να είναι λιγότερο βαθειά και με μικρότερη διάρκεια στις περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, έχοντας γνώση πως η εμπιστοσύνη και οι συνθήκες στις αγορές έχουν βελτιωθεί ήδη και πως η ζήτηση που προέρχεται από άλλες περιοχές αναμένεται να ενισχυθεί», τονίζει το ΔΝΤ στην έκθεση που δημοσίευσε σήμερα.

Το Ταμείο προβλέπει μία επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά από το δεύτερο μισό του 2012, έπειτα από την αναδίπλωση του ΑΕΠ κατά 0,5% στο πρώτο εξάμηνο.

Οι διαπιστώσεις προοιωνίζονται ακόμη καλύτερες για το 2013, σύμφωνα με τις οποίες η Ζώνη του Ευρώ θα καταγράψει ανάπτυξη κατά 0,9% έναντι 0,8%.

Μολαταύτα, το Ταμείο που έχει έδρα την Ουάσιγκτον προειδοποιεί για πιθανό κίνδυνο επαναφοράς στην κρίση χρέους «όσο τα θεμελιώδη προβλήματα της Ευρωζώνης δεν επιλύονται».

Σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις του ΔΝΤ, οι δύο κύριες οικονομίες της Ευρωζώνης θα καταγράψουν ελαφρώς μεγαλύτερη ανάπτυξη από την προβλεπόμενη για το 2012, με το ΑΕΠ της Γερμανίας να αυξάνεται στο 0,6% (από 0,3% που προέβλεπε τον Ιανουάριο το Ταμείο) και το αντίστοιχο της Γαλλίας να διαμορφώνεται στο 0,5% (από το 0,2% της προηγούμενης πρόβλεψης).

Λιγότερο απαισιόδοξο εμφανίζεται το ΔΝΤ και για την Ιταλία: η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ζώνης ναι μεν θα βρίσκεται στη δίνη της ύφεσης το διάστημα 2012-13, αλλά με ποσοστά χαμηλότερα από τα προβλεπόμενο: τουτέστιν το ιταλικό ΑΕΠ το 2012 θα υποχωρήσει κατά 1,9% και όχι κατά 2,2%, όπως προβλεπόταν τον Ιανουάριο, ενώ για το 2013 το ποσοστό της ύφεσης αναθεωρήθηκε στο 0,3% από το 0,6%).

Απεναντίας, λιγότερο ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις για την οικονομία της Ισπανίας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών μέσα στην Ευρωζώνη, καθώς το ΔΝΤ προδικάζει μία υποχώρηση του ΑΕΠ της κατά 1,8% (έναντι 1,7% των προβλέψεων του Ιανουαρίου).

Ανάκαμψη ελληνικής οικονομίας, από το 2013

Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2013 αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην εαρινή έκθεσή του για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Η έκθεση σημειώνει ότι η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία θα είναι βαθύτερη και η ανάκαμψη δεν θα ξεκινήσει πριν από το 2013, σε αντίθεση με άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπου αναμένεται ότι θα είναι ρηχή και βραχύβια.

Για το 2012, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα συνεχισθεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας και η μείωση του ΑΕΠ θα φθάσει το 4,7% από 6,9% πέρυσι, ενώ για το 2013 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 2012. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα γίνει αρνητικός, με το επίπεδο των τιμών να μειώνεται κατά 0,5% φέτος και 0,3% το 2013. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί φέτος στο 19,4% και θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο και το 2013.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να υποχωρήσει φέτος στο 7,4% του ΑΕΠ και το επόμενο έτος στο 6,6% του ΑΕΠ από 9,7% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι.

Πηγή: Καθημερινή

(Visited 8 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com