Πρόσθετες επιβαρύνσεις με τις αλλαγές στο φορολογικό.

Print Friendly, PDF & Email

Πρόσθετες επιβαρύνσεις με τις αλλαγές στο φορολογικό.

Ειδήσεις – Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Πρόσθετες επιβαρύνσεις με τις αλλαγές στο φορολογικό

Μείωση κλιμακίων, ενιαίος φόρος ακινήτων, κατάργηση φοροαπαλλαγών

Του Προκοπη Χατζηνικολαου

Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις έρχονται για όλους τους φορολογούμενους με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί από τη νέα κυβέρνηση στη Βουλή τον προσεχή Ιούνιο. Ηδη, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν προϊδεάσει για τις επερχόμενες αλλαγές, τόσο στους άμεσους φόρους όσο και στην έμμεση φορολογία.

Νέα φορολογική κλίμακα με λιγότερα κλιμάκια και μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή, αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα, είναι μερικές από τις αλλαγές που θα περιλαμβάνει το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Για πρώτη φορά θα επιχειρηθεί οι αλλαγές στη φορολογία να «περάσουν» με τη συναίνεση τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων, κατόπιν των απαιτήσεων της τρόικας αλλά και της ομάδας δράσης, με στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα (του νέου Μνημονίου), μία πρώτη εικόνα των επερχόμενων αλλαγών θα πρέπει να παρουσιάσει η παρούσα κυβέρνηση μέχρι το τέλος Απριλίου. Ωστόσο, οι εκλογές της 6ης Μαΐου δεν αποκλείεται να μετατοπίσουν χρονικά την παρουσίαση του προσχεδίου του φορολογικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει:

1. Νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 40%, για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, και μείωση των φορολογικών κλιμακίων, από οκτώ σε πέντε, με τους εξής συντελεστές:

– 0% για εισόδημα έως 5.000 ευρώ.

– 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 5.001 έως 10.000 ευρώ.

– 20% για το κλιμάκιο από 10.001 έως 30.000 ευρώ.

– 30% για το κλιμάκιο από 30.001 έως 60.000 ευρώ.

– 40% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Με την προτεινόμενη κλίμακα, φορολογούμενοι με εισοδήματα από 11.000 έως 21.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους από 30 έως 280 ευρώ.

2. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών με την πρόβλεψη αντικατάστασής τους από κοινωνικά επιδόματα που θα χορηγούνται στους οικονομικά ασθενέστερους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

3. Επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Στα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων προβλέπεται να είναι οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες, τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα και κινητά, όπως οι μετοχές κ. λπ.), καθώς και άλλες παράμετροι, όπως ο τόπος και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος. Τα αντικειμενικά κριτήρια θα είναι μαχητά.

4. Ενιαίος φορολογικός συντελεστής 20% για όλα τα νομικά πρόσωπα με μείωση του φόρου που επιβάλλεται στα μερίσματα από 25% σε 20%.

5. Ενιαίος φόρος στα ακίνητα. Στόχος είναι η συγχώνευση του ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα μέσω της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Ωστόσο, το εγχείρημα αυτό θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο. Και αυτό, διότι τα πληροφοριακά συστήματα δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν τόσο σύνθετους υπολογισμούς. Μάλιστα, αν αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες, κυρίως οι τιμές ζώνης σε κάθε περιοχή, είναι αδύνατο πριν από το 2014 να ενοποιηθούν οι φόροι στα ακίνητα.

6. Οι συντελεστές ΦΠΑ, προς το παρόν, θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα. Αν και η τρόικα έχει ζητήσει να καταργηθούν τα ειδικά καθεστώτα, εν τούτοις φαίνεται ότι θα διατηρηθούν τουλάχιστον για το τρέχον έτος οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου.

7. Νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει οι τιμές ζώνης να εξομοιωθούν με τις εμπορικές τιμές και να αναπροσαρμόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας «τράπεζας τιμών» και σε πρώτη φάση θα βασιστεί σε στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος. Πάντως, η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές θα οδηγήσει αυτομάτως στην αύξηση των φόρων για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Συγκεκριμένα, θα αυξηθούν οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων, το ειδικό τέλος ακινήτων που είναι συνδεδεμένο με τις αντικειμενικές αξίες (όπως και άλλοι φόροι), ενώ θα προστεθούν και νέοι υπόχρεοι στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να είναι έτοιμο το πρόγραμμα για την ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, γονικών παροχών, δωρεών και φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή που συντελείται στον τομέα των κατασκευών, ενώ ταυτόχρονα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα γνωρίζουν πλέον πού ανήκει κάθε ακίνητο που μεταβιβάζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο, με τη λειτουργία του νέου ηλεκτρονικού συστήματος.

Πηγή: Καθημερινή

(Visited 13 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com