Μειώνεται στα 30 μέτρα η απόσταση ίδρυσης πρατηρίων καυσίμων από τα σούπερ μάρκετ.

Print Friendly, PDF & Email

Μειώνεται στα 30 μέτρα η απόσταση ίδρυσης πρατηρίων καυσίμων από τα σούπερ μάρκετ.

Ειδήσεις – Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Μειώνεται στα 30 μέτρα η απόσταση ίδρυσης πρατηρίων καυσίμων από τα σούπερ μάρκετ

ΑΙΡΟΝΤΑΙ τα εμπόδια δημιουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων σε σούπερ μάρκετ, εμπορικά κέντρα και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, η οποία μειώνει την απόσταση των πρατηρίων από τους συγκεκριμένους χώρους στα 30 από 80 μέτρα που ισχύουν σήμερα. Παράλληλα αίρει την υποχρέωση δημιουργίας ξεχωριστής πρόσβασης στον χώρο του πρατηρίου από αυτή του εμπορικού κέντρου, ενώ δίνει και τη δυνατότητα περαιτέρω μείωσης της απόστασης εφόσον ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, των οποίων οι προδιαγραφές θα εξειδικευθούν με απόφαση του υπουργού Μεταφορών. Η τροπολογία προβλέπει επίσης, μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση εντός επταετίας των υφιστάμενων πρατηρίων ή αντλιών που λειτουργούν σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων, καθώς επίσης και τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίου μόνο σε πολίτες χωρών – μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και κατ’ εξαίρεση σε ομογενείς απ’ τη Ρωσία, τη Β. Ήπειρο, την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Οι προβλέψεις της τροπολογίας έχουν προκαλέσει ήδη την εντονότατη αντίδραση των πρατηριούχων, οι οποίοι προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις και μιλούν για ταφόπλακα του επαγγέλματός τους. Μάλιστα η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών έχει προγραμματίσει ήδη γενική συνέλευση των μελών της για αύριο Κυριακή, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους τόσο για το ζήτημα της συγκεκριμένης τροπολογίας όσο και για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων που έχει ψηφιστεί ήδη με άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Στην πράξη χαρίζουν στις υπεραγορές το προνόμιο να ανοίγουν πρατήρια δίπλα στην είσοδό τους παραβλέποντας εγκληματικά τους κινδύνους που απειλούν τους καταναλωτές. Στόχος αυτών των ανατροπών είναι να εκτοπιστούν οι βενζινοπώλες και να παραδοθεί η αγορά στα μεγάλα συμφέροντα», καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η νομοθετική ρύθμιση αποτελεί υποχρέωση της χώρας με βάση το δεύτερο μνημόνιο ενώ από το 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση προς την κοινοτική νομοθεσία. Τέλος, με την τροπολογία διευκολύνεται η δημιουργία πρατηρίων πώλησης υγραερίου όπως και η εγκατάσταση των σχετικών δεξαμενών σε υφιστάμενα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 21 times, 1 visits today)
Please follow and like us: