Νέα μέτρα 11,5 δισ.ευρώ με απολύσεις στο Δημόσιο.

Print Friendly, PDF & Email

Νέα μέτρα 11,5 δισ.ευρώ με απολύσεις στο Δημόσιο.

Ειδήσεις – Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Νέα μέτρα 11,5 δισ.ευρώ με απολύσεις στο Δημόσιο

Η Ελλάδα πρέπει να περικόψει περαιτέρω κατά 5,5% του ΑΕΠ τις κρατικές δαπάνες το 2013 και το 2014 για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έκθεση συμμόρφωσης της Επιτροπής περιγράφει την πρόοδο που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα για την αποδέσμευση του νέου δανείου από την Ευρωζώνη, ενώ συνιστά να δοθεί η πρώτη δόση το συντομότερο δυνατό.

Οι μειώσεις των δαπανών, σύμφωνα με την έκθεση, πρέπει να ανακοινωθούν και να υιοθετηθούν τους επόμενους μήνες, “ιδιαίτερα όταν η Ελλάδα θα επικαιροποιήσει τον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της, τον Μάιο του 2012”.

Σύμφωνα με την έκθεση που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, η κυβέρνηση κατά την προετοιμασία των νέων μέτρων, εξετάζει προγράμματα δημοσίων δαπανών που βασίζονται σε εξοικονομήσεις πόρων από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, την άμυνα και την αναδιάρθρωση της κεντρικής τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι η ύφεση το 2012 θα φτάσει το 4,75% με κίνδυνο επιδείνωσης. Σημειώνεται επίσης ότι δεν αναμένεται ανάκαμψη από το 2013, αλλά από το 2014. Για την ανεργία, προβλέπεται ότι σε μέσα επίπεδα θα διαμορφωθεί στο 17,9% το 2012, αν και σε κάποια τρίμηνα εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 20%.

Απολύσεις στο Δημόσιο

Θα υπάρξουν μειώσεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα σύμφωνα με τον κανόνα μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Συγκεκριμένα, στο κείμενο γίνεται ανοιχτή αναφορά σε απολύσεις στο Δημόσιο (redundancies) για τη μείωση των απασχολούμενων σε συνδυασμό, αλλά δευτερευόντως, με την εφαρμογή του κανόνα της μιας πρόσληψης προς πέντε αποχωρήσεις.

Ο στόχος για το 2013 και το 2014 είναι πρωτογενή πλεονάσματα 1,8% το 2013 και 4,5% το 2014. Δηλαδή, το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να διαμορφωθεί σε 7,3% του ΑΕΠ εφέτος, 4,7% το 2013 και 2,2% το 2014.

Η Ελλάδα θα μειώσει περαιτέρω τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων και τα προνοιακά επιδόματα.

“Η συνέχιση της πολύ σημαντικής διεθνούς βοήθειας μπορεί να αναμένεται, αν βελτιωθεί η εφαρμογή της πολιτικής”, αναφέρει η έκθεση και προσθέτει: “Η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να εμμείνουν στις συμφωνημένες πολιτικές θα δοκιμασθεί ήδη στους ερχόμενους μήνες, όταν πρέπει να προσδιορισθούν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος για να κλείσει το μεγάλο κενό για το 2013- 14”, σημειώνεται στην έκθεση.

Τα νέα μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ (11,5 δισ. ευρώ περίπου) που ζητά η Κομισιόν θα πρέπει να προσδιορισθούν μέχρι τον Ιούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες τα 3,2 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από τις περικοπές στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου , ενώ τα 6,3 δισ. ευρώ θα αφορούν προέλθουν από μείωση των κοινωνικών δαπανών και της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις» στις συντάξεις. Τέλος ποσό 2,1 δισ. ευρώ περίπου θα προκύψει από περικοπές κοινωνικών επιδομάτων.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 14 times, 1 visits today)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com