Στο 95,7% η συμμετοχή στο PSI

Print Friendly, PDF & Email

Στο 95,7% η συμμετοχή στο PSI

Ειδήσεις – Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Στο 95,7% η συμμετοχή στο PSI

Tο 85,8% έφτασε η εθελοντική συμμετοχή ανταλλαγής ομολόγων, και το 95,7% με την ενεργοποίηση των ρητρών συμμετοχής.

Στο 85,8% ανήλθε η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών κρατικών ομολόγων στη διαδικασία του PSI («κούρεμα» και ανταλλαγή των ομολόγων), ενώ στην περίπτωση που ενεργοποιηθούν οι «ρήτρες συλλογικής δράσης» (CACs) η συμμετοχή θα φτάσει στο 95,7%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, αφορά σε ομόλογα ύψους 152 δισ. ευρώ (σε συνολικό ύψος 177,4 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ένα ποσοστό ομολογιούχων της τάξης του 5,3%, επί του συνόλου που συμμετείχε στη διαδικασία, αντιτάθηκε στις προτεινόμενες τροποποιήσεις. Η κυβέρνηση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, προτίθεται να τροποποιήσει τους όρους όλων των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή, όπως ορίζεται από τη νομοθετική πράξη για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων. Κατά συνέπεια, δεν επεκτείνεται η περίοδος πρόσκλησης για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο.

Η πρόσκληση του υπουργείου προς τους ιδιώτες πιστωτές είχε απευθυνθεί στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ η διαδικασία του PSI ολοκληρώθηκε χθες, στις 10 το βράδυ. Για την ενεργοποίηση των CACs, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, που θα καταστήσουν υποχρεωτική τη συμμετοχή και εκείνων που δεν συναίνεσαν, αναμένεται να αποφασίσει το Eurogroup, σε τηλεδιάσκεψη σήμερα το απόγευμα.

Σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα που διέπονται από το διεθνές δίκαιο, το υπουργείο αναφέρει ότι η πρόσκληση για την ανταλλαγή και η σχετική υποβολή των προτάσεων θα παραμείνουν «ανοικτές» έως τις 23 Μαρτίου. Μετά από αυτήν την ημερομηνία, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που διακρατούν τα ομόλογα, να επωφεληθούν από τους τίτλους του EFSF, τη συγχρηματοδότηση και τη σύνδεση με το ΑΕΠ, που σχηματίζουν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της προσφοράς μας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα στη 1 μετά το μεσημέρι, δήλωσε: «εκ μέρους της Ελλάδας, θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους πιστωτές μας που έχουν στηρίξει το φιλόδοξο πρόγραμμά μας των μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών και που έχουν μοιραστεί τις θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτήν την ιστορική προσπάθεια. Με τη στήριξη του επίσημου τομέα και των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που χρειάζονται για να πετύχει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, και που θα επιστρέψουν την Ελλάδα σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης».

Π. Καψής: «Ιστορική στιγμή»

«Είναι μια ιστορική στιγμή, για την πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή των ομολόγων. Μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάπτυξη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

Πηγή: Καθημερινή

(Visited 7 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com