Ο Μάρτιος που θα αλλάξει όσα ξέραμε για εργασιακό – ασφαλιστικό

Print Friendly, PDF & Email

Ο Μάρτιος που θα αλλάξει όσα ξέραμε για εργασιακό – ασφαλιστικό

Της Ρούλας Σαλούρου

Το αργότερο έως την ερχόμενη Πέμπτη θα έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι που θα ανοίξουν το δρόμο για την πλήρη εφαρμογή όλων των διατάξεων που μειώνουν τους μισθούς και περικόπτουν τις συντάξεις.  Παράλληλα, έως το τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν υπογραφεί από το υπουργικό συμβούλιο οι αποφάσεις και να έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης όλες οι αναγκαίες εγκύκλιοι που θέτοντας σε  λειτουργία όλα τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου,  αλλάζουν άρδην το τοπίο σε εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα.  Μήνας ορόσημα θεωρείται ο Μάρτιος, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, σε μία από τις εγκυκλίους που αναμένονται, θα ορίζεται ότι η μείωση στους κατώτατους μισθούς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αλλά και οι ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στους μισθούς των νέων εργαζόμενων, ηλικίας έως 25 ετών, εφαρμόζονται όχι από την ψήφιση του Μνημονίου και τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ (14 Φεβρουαρίου) αλλά από την 1η Μαρτίου. Μάλιστα, από το υπουργείο Εργασίας που τρέχουν να προλάβουν τις εξελίξεις, επισημαίνεται πως ίσως απαιτηθεί η έκδοση αρκετών εγκυκλίων, προκειμένου να γίνει απόλυτα ξεκάθαρα ότι οι μειώσεις αφορούν σε όσους αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τους νέους έως 25 ετών. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στο υπουργείο, η μείωση είναι δικαίωμα  και όχι υποχρέωση του εργοδότη, χωρίς βέβαια να πιστεύουν ότι θα υπάρξουν πολλοί, που στη δεδομένη συγκυρία θα επιλέξουν τη μη εφαρμογή του νόμου. Όσον αφορά τους μισθούς όσων αμείβονται βάσει κλαδικών συμβάσεων, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο, αυτοί δεν μειώνονται, παρά μόνο στην περίπτωση που έχει παρέλθει τρίμηνο από τη λήξη της σύμβασης. Τότε, οι μισθοί «πέφτουν» στον βασικό της κλαδικής σύμβασης, στο «παγωμένο» λόγω ωριμάνσεων κλιμάκιο που ισχύει σήμερα. Ο μισθός προσαυξάνεται από τα 4 βασικά επιδόματα, ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητας, εφόσον προβλέπονται από τη συγκεκριμένη κλαδική σύμβαση. 

Στην πράξη βέβαια, λίγοι είναι οι εργαζόμενοι που μπροστά στις πιέσεις των εργοδοτών για υπογραφή ατομικής σύμβασης με σημαντικές μειώσεις μισθών θα μπορέσουν να αντισταθούν. Όσον αφορά τη δυνατότητα επιχειρησιακής σύμβασης, αυτή μπορεί να υπογραφεί πλέον και στις μικρές επιχειρήσεις, με μοναδικό δίχτυ προστασίας τον μειωμένο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. 

Στο υπουργείο Εργασίας υπάρχει μια σημαντική εκκρεμότητα, η οποία δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, στις συζητήσεις με την Τρόικα.  Είναι το εάν στο οικογενειακό επίδομα που διασώζεται, στην περίπτωση της μετενέργειας, περιλαμβάνεται και το επίδομα γάμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα ξεκαθαρίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες. 

Ένα ακόμη θέμα που παραμένει θολό, είναι αυτό του επιδόματος ανεργίας. Ενώ στο υπουργείο Εργασίας έχουν ξεκαθαρίσει ότι  για παράδειγμα το εξωϊδρυματικό επίδομα ή το επίδομα παραπληγίας θα διασωθούν, αφού θα υπολογίζονται βάσει του κατώτατου ημερομίσθιου πριν από την περικοπή,  το επίδομα ανεργίας φαίνεται πως μπαίνει στη μέγγενη της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εξετάζουν στο υπουργείο, είναι, εφόσον επιβληθεί η περικοπή,  να δημιουργήσουν διαφορετικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης ή ακόμη και τη συχνότητα καταβολής του επιδόματος, εντός του ασφαλιστικού βίου κάθε ανέργου.  

Λύση αναζητείται και όσον αφορά τους ήδη κατηργημένους οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εργασίας, κάποια από τα προγράμματα των δύο οργανισμών θα διασωθούν, μέσα από τη διατήρηση των εισφορών των εργαζομένων της τάξη του 1,1% και τη δημιουργία, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ενός Οργανισμού Προστασίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης.  Προτεραιότητα φαίνεται πως έχουν, τα προγράμματα επιδότησης ενοικίου, επιδότησης επιτοκίου, κοινωνικού τουρισμού και βρεφονηπιακών σταθμών, ενώ φαίνεται πως εγκαταλείπεται για τα καλά το κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ. 

Μείωση μισθών, ανεργία και ύφεση κοστίζουν ακριβά στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Τα ταμεία χάνουν, βάσει των υπολογισμών του υπουργείου, περί τα 4,5 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να προστεθούν στα 9,5 δισ. ευρώ που «κόστισε» τα ταμεία η κρίση από τις αρχές του 2009 έως σήμερα. 

Στο υπουργείο δεν αποκλείουν πλέον, οποιαδήποτε νέα παρέμβαση στις συντάξεις, όχι μόνο γιατί περιγράφεται ξεκάθαρα στο νέο Μνημόνιο αλλά γιατί όπως αποδεικνύεται στην πράξη, εφόσον δεν υπάρχει σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, το ασφαλιστικό παραμένει συνέχεια ανοικτό. 

Εχθές, το υπουργείο Εργασίας έδωσε στοιχεία για τις περικοπές στις συντάξεις, σύμφωνα με τα οποία, συνολικά, με όλες τις παρεμβάσεις των Μνημονίων, οι κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί, μεσοσταθμικά κατά 12%. Πριν από το νέο Μνημόνιο, οι περικοπές αντιστοιχούσαν σε 10,4% και με τη νέα μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 1,6%, έφθασαν το 12%. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εργασίας, η Τρόικα ζητούσε συνολικά μειώσεις της τάξης του 25% στις κύριες συντάξεις. 

Ανά ταμεία, η μείωση στις κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ αφορά το 42% των συνταξιούχων  του Δημοσίου, κατά 62,9% του ΟΤΕ, κατά 76,5% της ΔΕΗ, κατά 56,9% του ΗΣΑΠ, ενώ στο ΙΚΑ, θίγονται το 4,4% των συνταξιούχων, που αντιστοιχεί όμως στο 1,66% του συνολικού αριθμού των συνταξιούχων, όταν οι μειώσεις στη ΔΕΗ, αφορά το 0,98% επί του συνολικού αριθμού των καταβαλλόμενων συντάξεων.  

Αν και οι μειώσεις θα εφαρμοστούν, αναδρομικά μεν, από τις συντάξεις του Μαΐου, δε,  πολλοί ήταν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, που χθες, είδαν τις συντάξεις τους σημαντικά μειωμένες. Αυτό, ανάγκασε τη διοίκηση του Ταμείου να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι, οι μειώσεις στα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων   Μαρτίου οφείλονται αφενός στην παρακράτηση της μηνιαίας Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης βάσει του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 και αφετέρου στο φόρο με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα που θεσπίστηκε με το Ν.4024/2011 σύμφωνα με τον οποίο μειώθηκε το αφορολόγητο του πρώτου κλιμακίου από 01/01/2012.

ΠΗΓΗ : WWW.CAPITAL.GR

Πηγή:www.capital.gr

(Visited 9 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com