Λίστα με 600 φυσικά πρόσωπα που αγόρασαν χρυσό την τελευταία τριετία.

Print Friendly, PDF & Email

Λίστα με 600 φυσικά πρόσωπα που αγόρασαν χρυσό την τελευταία τριετία.

Ειδήσεις – Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Λίστα με 600 φυσικά πρόσωπα που αγόρασαν χρυσό την τελευταία τριετία

Ελεγχος σε 70 περιπτώσεις αγοραπωλησιών που ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ και φθάνουν το 1 εκατ.

Του Προκοπη Xατζηνικολαου

Υπό… ελεγκτική παρακολούθηση τίθεται η επιδημία αγοραπωλησίας χρυσού που έχει εξαπλωθεί την τελευταία τριετία προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα προέλευσης των χρημάτων που βρίσκουν επενδυτικό καταφύγιο στο πολύτιμο αυτό μέταλλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (υπηρεσία ειδικών υποθέσεων) ζήτησε και έλαβε από τα πιστωτικά ιδρύματα τα στοιχεία των φυσικών προσώπων που αγόρασαν την τελευταία τριετία (2009-2011) λίρες ή χρυσό. Οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν άμεσα και απέστειλαν τα στοιχεία 600 φυσικών προσώπων που αγόρασαν χρυσό. Ταυτόχρονα οι τράπεζες έστειλαν (κατόπιν αιτήματος του ΣΔΟΕ) και τα στοιχεία όσων προέβησαν σε πωλήσεις χρυσού κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Από την πρώτη επεξεργασία που έχει πραγματοποιήσει το ΣΔΟΕ έχουν διαπιστωθεί περίπου 70 περιπτώσεις όπου οι αγοραπωλησίες ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ και φθάνουν το ένα εκατ. ευρώ. Μάλιστα υπάρχουν και τρία φυσικά πρόσωπα που έκαναν ιδιαίτερα μεγάλες αγορές χρυσού (άνω των 500.000 ευρώ έκαστος). Ο φόβος, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς για κατάρρευση του ευρώ, έχει οδηγήσει τόσο τους επενδυτές όσο και τους μικροκαταθέτες να μετατρέπουν τα κεφάλαιά τους σε χρυσό. Από τις 600 περιπτώσεις οι περισσότερες αφορούν μικρές τοποθετήσεις που δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ. Οπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του ΣΔΟΕ, αρχικώς θα ελεγχθούν οι 70 επενδυτές σε χρυσό που τοποθέτησαν κεφάλαια άνω των 200.000 ευρώ προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση των χρημάτων. Ηδη μέσω του συστήματος elenxis ελέγχονται οι δηλώσεις των παλαιότερων οικονομικών ετών, ενώ αναμένονται και στοιχεία από τις εφορίες που ανήκουν. Ουσιαστικά οι ελεγκτές διερευνούν εάν το εισόδημα των 70 φυσικών προσώπων δικαιολογεί τις αγορές που πραγματοποίησαν σε χρυσό. Εφόσον από το δηλωθέν εισόδημα δεν προκύπτει η δυνατότητα τέτοιων υψηλών επενδύσεων, το ΣΔΟΕ θα ανοίξει και τους καταθετικούς λογαριασμούς που διατηρούν στις τράπεζες. Αμέσως μετά θα κληθούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων και εφόσον δεν τα καταφέρουν θα ενεργοποιηθεί η νομοθεσία που προβλέπει τη φορολόγηση των χρημάτων αυτών με συντελεστή 45%. Συγκεκριμένα, η νομοθεσία προβλέπει ότι κάθε κατάθεση, κινητή ή ακίνητη περιουσία των οποίων η πηγή προέλευσης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τον φορολογούμενο, θα φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Η περιουσία αυτή θα φορολογείται με συντελεστές από 10% έως 45%. Πλέον το βάρος της απόδειξης της περιουσίας το φέρουν οι φορολογούμενοι και όχι οι φορολογικές αρχές. «Οταν το εισόδημα συνίσταται σε προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, ο φορολογούμενος φέρει το βάρος αποδείξεως είτε της πραγματικής πηγής ή αιτίας προέλευσής του, είτε ότι φορολογείται από άλλες διατάξεις, είτε ότι απαλλάσσεται από τον φόρο με ειδική διάταξη, προκειμένου αυτό να μη φορολογηθεί ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων. Το εισόδημα αυτό τεκμαίρεται ότι αποκτήθηκε κατά την προηγούμενη χρήση εκείνης κατά την οποία διαπιστώνεται η ύπαρξή του, εκτός αν ο φορολογούμενος αποδείξει διαφορετικό χρόνο απόκτησης».

Εφόσον, βέβαια, διαπιστωθεί ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες και δεν πρόκειται απλά για αδήλωτα εισοδήματα, θα γίνεται κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων.

Στο μεταξύ άλλες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ ακολουθούν τις σκοτεινές διαδρομές του χρυσού, μετά την εκρηκτική αύξηση τέτοιων δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν εξαιτίας της ζοφερής οικονομικής κατάστασης. Το τελευταίο πεντάμηνο έχουν πραγματοποιηθεί 90 έλεγχοι σε ενεχυροδανειστήρια και διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή και παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων στο 75% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν.

Πηγή: Καθημερινή

(Visited 21 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com