Διαπραγμάτευση με τρόικα για μέτρα ύψους 8 δισ. Ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

 

Διαπραγμάτευση με τρόικα για μέτρα ύψους 8 δισ. Ευρώ.

Ειδήσεις – Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Διαπραγμάτευση με τρόικα για μέτρα ύψους 8 δισ. Ευρώ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, με τις προγραμματικές δηλώσεις που θα αναγνώσει ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος αύριο στη Βουλή, θα δώσει το στίγμα της διαπραγματευτικής τακτικής απέναντι στην τρόικα, τα στελέχη της οποίας αναμένονται εντός της εβδομάδας στην Αθήνα. Το ζητούμενο είναι η εξειδίκευση των μέτρων 8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 που ζητεί η τρόικα και στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για το εάν τα μέτρα αυτά πρέπει να «κλειδώσουν» τώρα ή η τελική απόφαση να ανήκει στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.

Σημειώνεται ότι η τρόικα αναμένει από την κυβέρνηση να εξειδικεύσει μέτρα 8 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014, προκειμένου να διασφαλιστούν η μείωση του ελλείμματος και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2012.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2012 η Ελλάδα μπορεί να πετύχει (με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα προβλέπονται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού) μείωση του ελλείμματος στο 7% του ΑΕΠ από το 8,9% του ΑΕΠ το 2011.

Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας (με βάση την πρόσφατη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας) υπάρχει ειδική υποσημείωση ότι δεν έχουν εξειδικευτεί από την ελληνική κυβέρνηση οι πρόσθετες παρεμβάσεις άνω των 8 δισ. ευρώ που απατούνται για τη διετία 2013-2014.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθεί η εκτέλεση του εφετινού προϋπολογισμού, που επηρεάζει τη δημοσιονομική προσπάθεια και των επόμενων ετών.

Η σημαντική υστέρηση των εσόδων οδηγεί σε απόκλιση του ελλείμματος, που σύμφωνα με την Κομισιόν θα κλείσει την 31.12.2011 στο 8,9% του ΑΕΠ από 8,5% που εκτιμά η κυβέρνηση.

Οι αστοχίες που θα σημειωθούν φέτος θα πρέπει να καλυφθούν με πρόσθετα μέτρα το 2012 προκειμένου να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 7% του ΑΕΠ. Ακόμα και στην περίπτωση που εφέτος το έλλειμμα θα κλείσει, χωρίς αποκλίσεις θα απαιτηθεί συνολική προσαρμογή 4,4 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά.

Το πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης θα είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης έως τις 15 Δεκεμβρίου, οπότε και εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει την εκταμίευση των 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και των 30 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Απώτερος στόχος, να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της συμμετοχής των ιδιωτών έως το τέλος Ιανουαρίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος, ύψους 20 δισ. ευρώ, πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 10 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com