ΣΕΠΕ: 3 στους 10 εργαζόμενους απασχολούνται ανασφάλιστοι.

Print Friendly, PDF & Email

 

ΣΕΠΕ: 3 στους 10 εργαζόμενους απασχολούνται ανασφάλιστοι.

Ειδήσεις – Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΣΕΠΕ: 3 στους 10 εργαζόμενους απασχολούνται ανασφάλιστοι

ΡΑΓΔΑΙΑ αύξηση της αδήλωτης εργασίας, καθώς 3 στους 10 εργαζόμενους απασχολούνται ανασφάλιστοι, καταγράφει εν μέσω της κρίσης το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν από την ανασφάλιστη εργασία 8 δισ. ευρώ.

Σε δείγμα 12.112 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν στο εννεάμηνο, οι 12.823 από τους συνολικά 43.949 απασχολούμενους σε αυτές (ποσοστό 29,18%) βρέθηκαν να εργάζονται χωρίς καμία ασφάλιση. Το 38,30% ήταν αλλοδαποί και το 24,60% Eλληνες, ενώ οι επιθεωρητές εργασίας επέβαλαν πρόστιμα για ανασφάλιστη εργασία στις επιχειρήσεις ύψους 7,8 εκατ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία τα οποία προέρχονται από ελέγχους που έγιναν μόνο στο 1,3% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας, τα ποσοστά των ανασφάλιστων απασχολούμενων εμφανίζονται φέτος να είναι αισθητά αυξημένα σε σύγκριση με πέρυσι.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, η ετήσια απώλεια εσόδων από την εισφοροδιαφυγή «αγγίζει» τα 8 δισ. ευρώ και τουλάχιστον τα 5-6 δισ. ευρώ είναι έσοδα που «χάνει» το ΙΚΑ, ενώ οι μειώσεις μισθών συνεπάγονται μειώσεις εισφορών πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Το φαινόμενο εμφανίζεται κατά κόρον σε: επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια – ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης), βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, καθαριότητα, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες ασφαλείας (security).

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 8 times, 1 visits today)
Please follow and like us: