Απρόσμενη «μετάδοση» της κρίσης στην Ιταλία.

Print Friendly, PDF & Email

Απρόσμενη «μετάδοση» της κρίσης στην Ιταλία.

Ειδήσεις – Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Απρόσμενη «μετάδοση» της κρίσης στην Ιταλία

Οι φόβοι ότι η ελληνική κρίση θα μεταδιδόταν στην Ισπανία διαψεύστηκαν αλλά η κρίση μετατοπίστηκε επικίνδυνα στην Ιταλία, μία από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου.

Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους είναι γνωστό και οι συνέπειές του αναμενόμενες, σύμφωνα με τους τεχνοκράτες, που όπως γράφουν σήμερα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, έχουν στρέψει τώρα το ενδιαφέρον τους στην Ιταλία.

Πρώτη η γερμανίδα καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ εντόπισε το πρόβλημα και ανέδειξε την Ιταλία σε «κλειδί» των οικονομικών εξελίξεων στην ευρωζώνη.

«Η Ιταλία έχει μεγάλη οικονομική δύναμη αλλά και πολύ υψηλά επίπεδα χρέους που θα πρέπει να μειωθούν δραστικά τα επόμενα χρόνια» επεσήμανε η Μέρκελ.

Το χρέος της Ιταλίας είναι από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και ανέρχεται στο 118% του ΑΕΠ της χώρας.

Ωστόσο, από το 1991 η Ιταλία έχει χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ της και συγκριτικά με τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον Καναδά δεν βρίσκεται σε χειρότερη οικονομική θέση.

Ωστόσο, το πρόβλημα της Ιταλίας είναι η έλλειψη επενδύσεων, ο γηραιότερος συγκριτικά με άλλους ευρωπαϊκούς πληθυσμός της και η συνεχής πτώση της εγχώριας παραγωγής προϊόντων με μέσο ετησίο ρυθμό ανάπτυξης 0,75% τα τελευταία 15 χρόνια.

Σε όλα αυτά οι αναλυτές προσθέτουν τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και τους υψηλούς μισθούς οδηγούμενοι στο συμπέρασμα ότι αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία κανείς δεν πρόκειται να της δανείσει χρήματα στο μέλλον.

Όμως ο Καβαλιέρε αδυνατεί να προχωρήσει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων καθώς αντιδρούν οι πολιτικοί του εταίροι.

«Οι εταίροι της Ιταλίας έχουν ανάγκη από σαφήνεια. Είναι σημαντικό να πεισθούν» δήλωσε στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Οικονομικές Υποθέσεις Αμαντέου Αλταφάζ.

Ο Μπερλουσκόνι έλαβε το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες αυστηρές προειδοποιήσεις κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, κυρίως από το γαλλο-γερμανικό δίδυμο για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την επανεκκίνηση της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης και για τη μείωση του κολοσσιαίου χρέους της Ιταλίας.

Υπό πίεση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε στις Βρυξέλλες μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης για να συναντήσει χθες στη Ρώμη την κατηγορηματική άρνηση του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό της Λέγκας του Βορρά.

Πηγή: http://www.express.gr/

      

(Visited 13 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com