Γυρίζουμε στα επίπεδα ζωής του 2004.

Print Friendly, PDF & Email

Γυρίζουμε στα επίπεδα ζωής του 2004.

Ειδήσεις – Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Γυρίζουμε στα επίπεδα ζωής του 2004

Ολοκληρώθηκε ο προγραμματισμένος κύκλος των συναντήσεων με την Τρόϊκα, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και Υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για να διευθετηθούν μέχρι αύριο κι αν χρειαστεί – όπως είπε – θα τις χειριστεί προσωπικά, ώστε να δοθούν πολιτικές λύσεις, αν και έσπευσε να συμπληρώσει ότι δεν το θεωρεί πιθανόν.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για εξαιρετικά δυσάρεστο και προβληματικό, μια χώρα να αναγκάζεται να προσφύγει σε διεθνή οργανισμό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της, ώστε να αποφύγει τη πτώχευση και να διαφυλάξει το επίπεδο ζωής των πολιτών της. Επεσήμανε δε ότι μέχρι το τέλος του 2012, η ύφεση θα είναι (αθροιστικά) μείον 15% και (έτσι, όπως είπε) γυρίζουμε στα επίπεδα ζωής του 2004.

“Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε την αναγκαία διόρθωση για να μπει στη χώρα μια στέρεα βάση. Αν δεν σπάσουμε τώρα τη φούσκα, τη ψευδαίσθηση που δημιουργήθηκε εδώ και πολλά χρόνια, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, γιατί η κατάσταση είναι επικίνδυνη και αβέβαιη”, σημείωσε.

Ο Ευ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι φέρουμε όλοι ευθύνη, ανάλογα, όπως είπε, με το ρόλο που διαδραματίζει ο καθένας, μέσα στο πολιτικό σύστημα, ενώ επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της ΝΔ, στην οποία καταλόγισε τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα, την περίοδο διακυβέρνησης της. “Είναι ιστορικό, ηθικό και επικοινωνιακό λάθος, να αφήνουμε την ΝΔ να μιλά για την οικονομία και τα ελλείμματα”, πρόσθεσε.

Και διαβεβαίωσε ότι είναι πλήρης και απόλυτη η διασφάλιση των καταθέσεων, τόσο του δημοσίου, όσο και των πολιτών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς τη κατεύθυνση αυτή.

Η τρόϊκα ζητάει πλεονάσματα

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ επιδιώκουν στο κείμενο του προϋπολογισμού 2012 να συμπεριληφθούν «μόνιμα και δεσμευτικά» μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για το 2013-2014, τα οποία θα διασφαλίσουν πως στα τέλη του 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι χαμηλότερα του 2,6% του ΑΕΠ.

Οι υπολογισμοί της τρόικας προβλέπουν μέτρα και παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ το 2012, σε πλεόνασμα 8,5 δισ. ευρώ ή 3,6% του ΑΕΠ το 2013 και σε πλεόνασμα 15,6 δισ. ευρώ ή 6,4% του ΑΕΠ το 2014.

Μάλιστα, οι προβολές της τρόικας περιλαμβάνουν δυσμενέστερες παραδοχές για την πορεία του ΑΕΠ την επόμενη τριετία, αρχής γενομένης από το 2012 που πλέον η ύφεση εκτιμάται στο 3% και όχι στο αναθεωρημένο -2,5% του προσχεδίου.

Προς τον σκοπό αυτό, οι διαπραγματεύσεις τρόικας – κυβέρνησης εστιάζουν σε πρόσθετα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 τα οποία θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και δεν θα επηρεασθούν από τον εκλογικό κύκλο.

Το βάρος πέφτει στη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και στη δραστική περικοπή των φοροαπαλλαγών. Έτσι, αθροιστικά το πακέτο δημοσιονομικών παρεμβάσεων της περιόδου 2011 -2014 θα ανέλθει από τα 24,2 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου σε 29 δισ. ευρώ περίπου.

Κρίσιμη αναμένεται να είναι η συνάντηση των στελεχών του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στην οποία θα εξετασθεί το αίτημα των δανειστών για διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών σε επίπεδα χαμηλότερα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητηθεί μείωση μισθών κατά τουλάχιστον 20%.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 9 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com