Η επαναγορά ομολόγων προκρίνεται ως η λιγότερο… επώδυνη λύση για το διεθνές πιστωτικό σύστημα.

Print Friendly, PDF & Email

Η επαναγορά ομολόγων προκρίνεται ως η λιγότερο… επώδυνη λύση για το διεθνές πιστωτικό σύστημα.

Ειδήσεις – Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Η επαναγορά ομολόγων προκρίνεται ως η λιγότερο… επώδυνη λύση για το διεθνές πιστωτικό σύστημα

THN ώρα που φουντώνουν τα σενάρια για ένα νέο, μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, οικονομολόγοι φαίνεται να προκρίνουν την πλέον ανώδυνη λύση για το διεθνές πιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με την οποία το EFSF θα επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Η επιλογή αυτή μοιάζει ιδανική για την Ελλάδα, αφού αφήνει στο απυρόβλητο τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα απαιτήσει όμως ενίσχυση των πόρων του Ταμείου, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το εύρος της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών σε μια τέτοια περίπτωση, αφού τα ελληνικά ομόλογα τιμολογούνται σήμερα στο 40% της ονομαστικής τους αξίας.

Oλοι οι υπόλοιποι τρόποι για την πραγματοποίηση μιας μεγάλης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εγκυμονούν κινδύνους, δεδομένου ότι τα αξιόγραφα του Ελληνικού Δημοσίου βρίσκονται διάσπαρτα σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία της Ελλάδας και των υπόλοιπων κρατών – μελών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ένα haircut 30% με 50% στο ελληνικό χρέος, θα σημάνει ζημίες 15-25 δισ. δολαρίων για τις ελληνικές τράπεζες. Οι απώλειες αυτές θεωρούνται από τον ΟΟΣΑ πολύ μεγάλες για να απορροφηθούν χωρίς επιπλέον στήριξη. Επίσης τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας υπολογίζεται ότι έχουν τοποθετήσει περίπου 26 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα. Επομένως, ένα «κούρεμα» 50% θα οδηγούσε σε ζημίες της τάξεως των 13 δισ. ευρώ. Αυτές οι απώλειες των ταμείων θα πρέπει να αναπληρωθούν για να συνεχιστεί η ομαλή καταβολή των συντάξεων στους Eλληνες πολίτες. Τέλος, σύμφωνα με μελέτη των Πανεπιστημίων του Βερολίνου και του Torcuato Di Tella, ένα «κούρεμα» 30% με 60% μπορεί να αφήσει μια οικονομία εκτός αγορών έως και 12 χρόνια. Βέβαια, η σημασία του συγκεκριμένης παράπλευρης απώλειας από μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει ατονήσει σε σχέση με το παρελθόν, δεδομένου ότι όλα δείχνουν πως η χρηματοδότηση της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια είναι εξασφαλισμένη από τον μηχανισμό στήριξης και την αρωγή των Eυρωπαίων εταίρων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η εκ νέου απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά ένα τόσο μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 50%, αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γηραιάς Ηπείρου. Μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι γαλλικές τράπεζες αφού είναι περισσότερο εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας εκτιμήσεις του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες η κεφαλαιακή ενίσχυση που θα χρειαστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην περίπτωση νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους κινείται μεταξύ 100 και 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, ακόμα κι αν αγνοηθούν οι συνέπειες και αποφασιστεί μια μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους, η επίτευξη του στόχου που θα τεθεί αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. «Πρέπει να ληφθεί υπόψη πως, αν “κουρέψεις” το ελληνικό χρέος κατά 50%, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μειώνεται το επίπεδο του χρέους στο μισό, γιατί επιβάλλεις “κούρεμα” μόνο στα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες. Aρα, δεν πρόκειται να κερδίσεις κατ’Α αρχάς από τις ελληνικές τράπεζες, γιατί από τη μια πλευρά θα χάσεις πολλά χρήματα και από την άλλη θα χρειαστεί να τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Eπειτα, η ΕΚΤ διαθέτει 50 δισεκατομμύρια ευρώ, άρα αν χάσει το 50%, θα πρέπει να αποζημιωθεί από το EFSF. Συνεπώς, το “κούρεμα” αντιστοιχεί για ένα μικρό μέρος του χρέους, περίπου το 1/3». Τη δήλωση αυτή έκανε η Γαλλίδα οικονομολόγος και σύμβουλος του Γάλλου πρωθυπουργού, Ανιές Μπενασί – Κιερέ, η οποία συνυπέγραψε μαζί με άλλους εννέα Γάλλους και Γερμανούς οικονομολόγους το σχέδιο για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στους “Financial Times”.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 9 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com