Πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2012.

Print Friendly, PDF & Email

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2012.

Ειδήσεις – Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2012

Ελλειμμα 6,8% του ΑΕΠ θα προβλέπει ο προυπολογισμός του 2012 έναντι 8,5% του ΑΕΠ φέτος γεγονός που επιτρέπει την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 3,2 δισ ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ (αν απο το έλλειμμα αφαιρεθεί το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους).

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012 που παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Το προσχέδιο θα κατατεθεί αύριο στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικων τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2012, όπως και το ύψος του ελλείμματος στο οποίο θα κλείσει ο Προϋπολογισμός του 2011, συζητήθηκαν διεξοδικά με την Τρόικα, τόσο πριν όσο και μετά την άφιξή της στην Αθήνα.

Στην επίτευξη των στόχων αυτών θα συμβάλουν τα πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 6,6 δισ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί και είναι το τέλος ακινήτων, η πρόσθετη περικοπή στις συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος στα 5.000 ευρώ, το ενιαίο μισθολόγιο καθώς και το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας στο δημόσιο.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης οτι αναδρομικά ύψους 280 εκατ. ευρώ που είχαν επιδικαστεί στους δικαστικούς και επρόκειτο να καταβληθούν το 2012 δεν θα δοθούν. Η καταβολή τους θα γίνει αργότερα μετά το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος “κατά τη διάρκεια του οποίου, όλοι οι Έλληνες και ιδίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι σηκώνουν τεράστια πρόσθετα βάρη” αναφέρεται στην ανακοίνωση. Επίσης το υπουργείο ανακοίνωσε οτι η πλήρης εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και με το κίνησης θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου 2012.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, έναντι δημοσιονομικού στόχου του 2011 για έλλειμμα 17,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 7,8% του σημερινού ΑΕΠ, το έλλειμμα του 2011 προσδιορίζεται σε 8,5% του ΑΕΠ (18,69 δισ. ευρώ). Καταγράφεται δηλαδή μία απόκλιση 0,7% του ΑΕΠ, που αποδίδεται στην ύφεση που θα ανέλθει σε -5,5%( μείωση του ΑΕΠ) και η οποία είναι πολύ βαθύτερη αυτής που προβλέπονταν τον Μάιο (-3,8%), όταν καταρτίστηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Για το 2012 ο στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 6,8% του ΑΕΠ ή στα 14,65 δισ ευρώ

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει χαρακτηριστικά οτι “αυτό το ύψος του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους) το 2012, επιτρέπει την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ, που σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία άλλη δημοσιονομική φάση”.

Το υπουργείο καλεί μάλιστα τους πολίτες να δείξουν ανταπόκριση στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίτευξη του στόχου του φετινού προυπολογισμού. Σημειώνει οτι “επειδή απομένουν τρεις κρίσιμοι μήνες για την ολοκλήρωση του οικονομικού έτους 2011, η τελική εκτίμηση για έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθεί, εφόσον υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση τόσο του κρατικού μηχανισμού, όσο και των ίδιων των πολιτών, από την στάση των οποίων εξαρτάται το δημοσιονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό μέλλον της χώρας. Με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί διασφαλίζεται, ούτως ή άλλως, η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2012, καθώς και τα δύο έτη (2011/2012) αντιμετωπίζονται από κοινού”.

Η επίτευξη των στόχων του προυπολογισμού του 2012, οπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, θα οδηγήσει “σε μία δημοσιονομική προσαρμογή που ξεκίνησε με πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ το 2009 (δημοσιονομικό έλλειμμα 36 δισ. ευρώ) και φτάνει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 2012, παρά την αύξηση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων θωρακίζει τη χώρα, χάρη στις θυσίες και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού”.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 4 times, 1 visits today)
Please follow and like us: