30.000 σε εργασιακή εφεδρεία εντός 2011.

Print Friendly, PDF & Email

30.000 σε εργασιακή εφεδρεία εντός 2011.

Ειδήσεις – Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

30.000 σε εργασιακή εφεδρεία εντός 2011

Σε 28.000 ως 30.000 ανέρχεται ο αριθμός όσων θα βρεθούν εκτός Δημοσίου σε πρώτη φάση, μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε αργά το βράδυ της Κυριακής το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συζήτησε την τελική συμφωνία που έγινε με την τρόικα για την εργασιακή εφεδρεία. Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε την Κυριακή την πρόταση για το νέο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας που διαμορφώθηκε από την διυπουργική επιτροπή, που έχει συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό και μετά από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, εξ αυτών περίπου 18.000-20.000 θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας και 7.000-8.000 θα απολυθούν με την καταβολή αποζημίωσης. Το συνολικό δημοσιονομικό όφελος ανέρχεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης σε 300 εκατομύρια ευρώ το 2012.

Ως βασικό κριτήριο, τέθηκε ο χρόνος στον οποίο συνταξιοδοτείται κάποιος εργαζόμενος είτε στον στενό είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και εκτιμάται ότι αφορά κυρίως, όσους έχουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, είναι άνω των 60 ετών και θα βγούν στην σύνταξη τα επόμενα 1 με 2 χρόνια. Αυτοί θα αμοίβονται με το 60% του μισθού τους και όταν τελειώσει η εφεδρεία θα πάρουν πλήρη σύνταξη ενώ θα καταργηθούν οι οργανικές τους θέσεις.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, άλλοι περίπου 1.000 εργαζόμενοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι εργαζόμενοι φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται , τίθενται σε εργασιακή εφεδρεία και θα επανακαταρτιστούν μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Οσοι δεν απορροφηθούν θα αποζημιωθούν και θα απολυθούν.

Παύουν επίσης να παραμένουν στο Δημόσιο άλλοι περίπου 1.000 που είχαν βγεί μεν στην σύνταξη αλλά συνέχισαν να δουλεύουν, λόγω της ρύθμισης του Ασφαλιστικού που είχε εισηγηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος με προοπτική να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη. Συνταξιοδοτούνται με την απόφαση της κυβέρνησης άμεσα.

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, 6.000 με 7.000 θα βρεθούν εκτός Δημοσίου και θα απολυθούν από την κατάργηση περιφερειακών υπηρεσιών Υπουργείων και Δημοσίων Φορέων, αν δεν δεχτούν να μετατεθούν σ΄αλλες υπηρεσίες καθώς θα καταργηθούν οι οργανικές τους θέσεις.

Η δεύτερη φάση της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου αφορά τη διετία 2012-2013 όπου με βάση την αναμενόμενη μελέτη του ΟΟΣΑ για την συγκρότηση και λειτουργία του συνόλου των υπηρεσιών των Υπουργείων και των Δημοσίων Υπηρεσιών όλοι οι εργαζόμενοι θα αξιολογηθούν με την εποπτεία του ΑΣΕΠ και εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε και όσοι δεν κριθούν επαρκείς θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρεται ότι συζητήθηκε εκτενώς η πρόταση της ΝΔ και εκτιμήθηκε ότι αφορά διπλάσιο αριθμό εργαζομένων (60.000 αντί 30.000), θέτει τους εργαζόμενους σε μακροχρόνια εφεδρεία, εντάσσει σ΄αυτό νεους και παραγωγικούς , στερεί τη Δημόσια Διοίκηση από έμπειρα στελέχη χωρίς διάκριση ενώ η δημοσιονομική ωφέλεια προκύπτει από την αφαίρεση επιδομάτων που καταργούνται με το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια της συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, και οι κ. Φώφη Γεννηματά και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασαν επιφυλάξεις για φορείς που καταργούνται.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 12 times, 1 visits today)
Please follow and like us: