ΝΥΤ: Τα hedge funds επενδύουν στην διάσωση της Ελλάδας, Ειδήσεις – Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011 Ν

Print Friendly, PDF & Email

ΝΥΤ: Τα hedge funds επενδύουν στην διάσωση της Ελλάδας,

Ειδήσεις – Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΥΤ: Τα hedge funds επενδύουν στην διάσωση της Ελλάδας

Τα hedge funds επενδύουν στην διάσωση της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα μπορεί να μην καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της. Ωστόσο, τα ομόλογά της, που περιφρονούνται εδώ και καιρό από τους επενδυτές, ξαφνικά φαίνονται ελκυστικά για τα hedge funds.

Μετά τα στοιχήματα εναντίον των γαλλικών τραπεζών, πολλοί είναι οι επενδυτές που αναλαμβάνουν το μεγάλο ρίσκο να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία πλέον αποδίδουν 36 σεντς για κάθε ευρώ ονομαστικής αξίας.

Η κίνηση αυτή θεωρείται υψηλού ρίσκου, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν μεν ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα διασώσουν την Ελλάδα, κάτι που θα τους επιφέρει πολλά κέρδη, ωστόσο το αντίθετο θα προκαλούσε παγκόσμια οικονομική καταστροφή.

Μέχρι και διπλάσια κέρδη

Μάλιστα, ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναφέρει ότι όσοι αγόρασαν πρόσφατα ελληνικά ομόλογα σε χαμηλές τιμές θα μπορούσαν ακόμα και να διπλασιάσουν σχεδόν τα κέρδη τους. Κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί μέσω της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, κατά την οποία προβλέπεται η συμμετοχή των ιδιωτών σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με καινούρια, μεγαλύτερης διάρκειας και αξίας που θα υπερβαίνει τα 70 σεντς ανά ευρώ.

Με την έγκριση της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια, όσοι αγόρασαν πρόσφατα ελληνικούς τίτλους σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, θα μπορέσουν μέχρι και να διπλασιάσουν τα κέρδη τους.

Αμφίβολο το κέρδος για την Ελλάδα

Όπως αναφέρουν οι New York Times, αυτό που είναι καλό για τα hedge funds δεν είναι απαραίτητα καλό και για την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη συμφωνία μπορεί να αποδώσει μεγαλύτερα οφέλη στις τράπεζες παρά στους φορολογούμενους.

«Όλοι γνωρίζουν πως αυτό είναι ένα πολύ καλό deal για τις τράπεζες. Δεν πρόκειται να βοηθήσει καθόλου την Ελλάδα», σημειώνει ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος και πρώην εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ότμαρ Ίσινγκ.

Σύμφωνα με πηγή της αμερικανικής εφημερίδας, το 30% των επενδυτών που θα εμπλακούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων αγόρασαν τους ελληνικούς τίτλους μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Δηλαδή, σε αυτήν την περίπτωση, δεν πρόκειται για αρχικούς κατόχους ομολόγων, αλλά για κερδοσκόπους, που επιδιώκουν κέρδη μετά την πτώση της αξίας των ελληνικών ομολόγων.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 11 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com