Με αναδρομική ισχύ τα φορολογικά μέτρα.

Print Friendly, PDF & Email

Με αναδρομική ισχύ τα φορολογικά μέτρα.

Ειδήσεις – Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Με αναδρομική ισχύ τα φορολογικά μέτρα

Από τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος και θα δηλωθούν στην εφορία το 2012, θα ισχύσουν αναδρομικά όλα ανεξαιρέτως τα νέα φορολογικά μέτρα.

Τα μέτρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών,θα έχουν ψηφισθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου και θα αφορούν στα εξής:

” Το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2011 και από αυτό θα εξαιρεθούν οι νέοι έως 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, με μόνο έσοδο τη σύνταξή τους, για τους οποίους το αφορολόγητο θα είναι περίπου 9.500 ευρώ. Μειώσεις για το αφορολόγητο θα γίνουν και για την ύπαρξη παιδιών και στους πολύτεκνους

” Ανάλογες περικοπές με το αφορολόγητο, θα γίνουν σε όλες τις φοροαπαλλαγές (π.χ. τόκοι στεγαστικών δανείων, ιατρικές δαπάνες, ασφάλιστρα ζωής, κ.λπ.). Το όφελος για το Δημόσιο θα είναι 0,6% του ΑΕΠ

” Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που θα απαιτείται, θα αυξηθεί, συναρτώμενο ανάλογα με το εισόδημα που θα δηλωθεί. Οι αποδείξεις θα συγκεντρώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

” Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα εφαρμοστεί από την 15η Οκτωβρίου 2012, για την περίοδο 2012- 2013. Εφέτος θα αρχίσει η δημιουργία βάσης δεδομένων, με πληροφορίες από την κατανάλωση σε περιοχές της χώρας με ειδικές κλιματολογικές συνθήκες. Το υπουργείο Οικονομικών, με ειδική εγκύκλιο, θα ορίζει το πώς θα συγκεντρώνονται τα αναγκαία παραστατικά από τους κατοίκους αυτών των περιοχών, οι οποίοι θα πρέπει να τα “διοχετεύουν” στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσω ΚΕΠ. Με βάση αυτά τα στοιχεία, θα δίδεται η επιδότηση θέρμανσης.

” Αντικειμενικές τιμές: Με το νέο φορολογικό σύστημα, θα υπάρξει συνολικός τρόπος αντιμετώπισης των ακινήτων.

Μεγαλύτερης αξίας αποδείξεις θα συλλέγουν οι φορολογούμενοι από το 25% του εισοδήματός τους που προβλέπεται σήμερα ώστε να αποφύγουν το «πέναλτι» φόρου 10% επί της διαφοράς, όμως το ποσοστό αυτό δεν θα ανέρχεται στο 50% του εισοδήματός τους, ανέφερε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Πλασκοβίτης είπε ότι το ποσοστό των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι δεν έχει ορισθεί. Δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε το περιεχόμενο των δαπανών που περιλαμβάνονται στις αποδείξεις, ούτε το ποσοστό συλλογής τους επί του εισοδήματος, ούτε το ποσοστό της πρόσθετης φορολόγησης στην περίπτωση που ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις μικρότερης αξίας από αυτές που υποχρεούται.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ο κ. Πλασκοβίτης τόνισε πως δεν ήταν συγκεκριμένες αλλά ένα παράδειγμα. Ο ίδιος τόνισε πως το ακριβές ποσοστό των αποδείξεων που θα χρειάζεται κάθε φορολογούμενος θα οριστικοποιηθεί στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου.

«Το ποσοστό θα είναι λογικό. Θα προκύπτει με στατιστικό τρόπο στην βάση της κατανάλωσης που κάνει ο μέσος φορολογούμενος» τόνισε σχετικά.

Σε διευκρινήσεις για τη φοροκάρτα είπε ότι οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει την εκτύπωση της και μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η διάθεση της στους πολίτες. Ωστόσο, ανέφερε πως σε κάθε περίπτωση δεν καταργείται η υποβολή των κανονικών αποδείξεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Visited 5 times, 1 visits today)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com