Αναδρομικά από τις αρχές 2011 σε ισχύ το νέο αφορολόγητο όριο στις 5.000 ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

Αναδρομικά από τις αρχές 2011 σε ισχύ το νέο αφορολόγητο όριο στις 5.000 ευρώ.

Ειδήσεις – Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Αναδρομικά από τις αρχές 2011 σε ισχύ το νέο αφορολόγητο όριο στις 5.000 ευρώ

ANOIXTO το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο ή ακόμα και στον στενό δημόσιο τομέα αφήνει υψηλόβαθμο στέλεχος του Yπουργείου Οικονομικών, εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του προσωπικού κατά 30.000 υπαλλήλους μέσω της πρώτης λίστας φορέων από τους οποίους ζητήθηκε να θέσουν σε εφεδρεία το 10% του προσωπικού.

Oπως εξήγησε το ίδιο στέλεχος, πρώτα θα εξαντληθεί η δυνατότητα προς εφεδρεία και στη συνέχεια θα εξεταστούν και άλλα μέτρα όπως οι απολύσεις.

Για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας ο υπουργός Oικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι οι κατάλογοι για την εργασιακή εφεδρεία θα καταρτισθούν με αποκλειστική ευθύνη των υπουργών μετά την απροθυμία πολλών οργανισμών και φορέων να στείλουν λίστες με το 10% ανά φορέα.

Ο υπουργός αναρωτήθηκε: «Στους 900.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν υπάρχει ένα 3% που πλεονάζει;» Η εφεδρεία θα γίνει υπό την ευθύνη του ΑΣΕΠ, με βασικά κριτήρια την εγγύτητα προς τη σύνταξη, τις σπουδές, το αντικείμενο εργασίας κ.λπ.

Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ θα εφαρμοσθεί από την 1η Νοεμβρίου και η μείωση του μισθολογικού κόστους θα ανέλθει σε 20% συνολικά. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το νέο μισθολόγιο δεν θα θίξει το 80% των υπαλλήλων, ενώ θα ευνοηθεί ένα περίπου 10%. Eπίσης θα υπάρξει πρόβλεψη για πριμ παραγωγικότητας.

Στις αποκρατικοποιήσεις ο στόχος των εσόδων έως το τέλος του έτους διαμορφώνεται πλέον σε 4 δισ. ευρώ. Υπήρξαν καθυστερήσεις, είπε ο κ. Βενιζέλος, και εκτίμησε ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες οι συνολικές εισπράξεις θα είναι 1,4 δισ. ευρώ και θα φτάσουν στο 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος Οκτωβρίου. Πριν από το τέλος Οκτωβρίου στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ψηφιστεί όλα τα νέα μέτρα σε ενιαίο νομοσχέδιο.

Φορολογικά

Το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα ισχύσει αναδρομικά από την 1/1/2011 και από αυτό θα εξαιρεθούν οι νέοι έως 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, με μόνο έσοδο τη σύνταξή τους, για τους οποίους το αφορολόγητο θα είναι περίπου 9.500 ευρώ. Μειώσεις για το αφορολόγητο θα γίνουν και με βάση την ύπαρξη παιδιών και στους πολύτεκνους

Αναφορικά με τη μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ για τους υπόλοιπους φορολογούμενους, ο επιπλέον φόρος που προκύπτει ύψους 300 ευρώ, μαζί με τα 400 ευρώ από τη πρώτη μείωση στα 8.000 ευρώ που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο θα εισπραχθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2012.

Ανάλογες περικοπές θα γίνουν αναδρομικά σε όλες τις φοροαπαλλαγές (π.χ. τόκοι στεγαστικών δανείων, ιατρικές δαπάνες, ασφάλιστρα ζωής κ.λπ.).

Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα εφαρμοστεί από την 15η Οκτωβρίου 2012, για την περίοδο 2012- 2013. Εφέτος θα αρχίσει η δημιουργία βάσης δεδομένων, με πληροφορίες από την κατανάλωση σε περιοχές της χώρας με ειδικές κλιματικές συνθήκες.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 22 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com