Αποδείξεις έως το 60% του εισοδήματος με ισχύ από το 2011.

Print Friendly, PDF & Email

Αποδείξεις έως το 60% του εισοδήματος με ισχύ από το 2011.

Ειδήσεις – Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Αποδείξεις έως το 60% του εισοδήματος με ισχύ από το 2011

Παράδειγμα για το νέο σύστημα αποδείξεων που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2011 (που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση του 2012), ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με απάντηση που έδωσε σε ερώτημα δημοσιογράφου, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι για εισόδημα 50.000 – 60.000 ευρώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις ύψους 30.000 ευρώ, δηλαδή το 50 – 60% του εισοδήματος που θα δηλώσουν, ενώ για δηλωθέν εισόδημα 100.000 ευρώ, αποδείξεις ύψους 60.000 ευρώ .

Αν υπολόγισε σωστά ο υπουργός, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν το 60% του εισοδήματος σε αποδείξεις, τις οποίες θα πρέπει να βρουν εντός του 2011 για να μην πληρώσουν επιπλέον φόρο με συντελεστή 10% και τις οποίες θα συλλέξουν με ηλεκτρονικό τρόπο!!!.

Αυτές οι αποδείξεις, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, θα είναι ηλεκτρονικές, οι αποδείξεις θα είναι συγκεντρωμένες με ηλεκτρονικό τρόπο και δεν θα παίρνεις καμία επιστροφή. Πρέπει να οικοδομήσεις το επίπεδο του δικού σου εισοδήματος με αποδείξεις οι οποίες θα είναι ηλεκτρονικές.

Πότε θα αρχίσει να ισχύει το μέτρο αυτό; Αυτό το μέτρο θα ισχύσει με την φορολογική δήλωση του 2012 για τα εισοδήματα του 2011. Όλα τα μέτρα αυτά προκειμένου να αποδώσουν το 2012 πρέπει εφόσον αφορούν την φορολογική δήλωση του 2012 να αφορούν τα εισοδήματα του 2011.

Υπενθυμίζουμε ότι στον εφαρμοστικό νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού περιλαμβάνεται διάταξη η οποία ορίζει ότι το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

Παραθέτουμε την ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Βενιζέλος και την απάντηση που έδωσε.

Τα συμπεράσματα δικά σας:

Ντ. Σιωμόπουλος: Να γυρίσουμε λίγο στα μέτρα κ. Υπουργέ. Αναφερθήκατε στην ομιλία σας στο IIF στην περικοπή του 0,6% περίπου του ΑΕΠ όσον αφορά τις φοροαπαλλαγές. Θέλω να μου πείτε αν σε αυτό το ποσό, που βγαίνει γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ, έχετε υπολογίσει την κατάργηση του αφορολογήτου στους ελεύθερους επαγγελματίες και αν είναι στόχος σας να καταργήσετε το αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Και το δεύτερο ερώτημα είναι αν στις φοροαπαλλαγές που θα καταργήσετε, έχετε λάβει υπόψη ότι οι πολίτες πλέον δεν θα έχουν κίνητρο να μαζεύουν αποδείξεις. ‘Αρα, από τη μια θα κόβετε και από την άλλη θα χάνετε.

Ευ. Βενιζέλος: Δυο πράγματα: Πρώτον το αφορολόγητο όριο ανακοινώσαμε ότι τοποθετείται στα 5.000 ευρώ. Τα 5.000 ευρώ είναι το μέσο ευρωπαϊκό όριο για το αφορολόγητο. Δεν μπορεί η Ελλάδα με τα δεδομένα της, με το κατά κεφαλήν εισόδημα που έχει και με το δημοσιονομικό πρόβλημα που έχει, να είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό λοιπόν είναι το αφορολόγητο όριο. Το αφορολόγητο όριο πιάνει τους πάντες με μια εξαίρεση που είχαμε κάνει και την προηγούμενη φορά: Νέους μέχρι 30 και συνταξιούχους άνω των 65 με μόνο έσοδο την σύνταξή τους.

Βεβαίως τώρα που έχουμε κατέβει από το 8 στο 5, θα γίνει ανάλογη προσαρμογή και αυτού του ορίου. ‘Αρα, εκεί που είχαν μείνει οι μέχρι 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 στις 12.000 ευρώ, θα τοποθετηθούν ανάλογα τώρα με την επεξεργασία που κάνουμε, σε ένα επίπεδο μεταξύ 9.000 και 10.000 ευρώ -ας πούμε 9.500 θα είναι το αφορολόγητο όριο γι’ αυτούς- και θα γίνουν ανάλογες προσαρμογές για όλες τις φοροαπαλλαγές. Δεν μπορείς να έχεις 5.000 ευρώ όριο και κάποιος να φτάνει να έχει αφορολόγητο όριο 25.000 ευρώ. Θα υπάρξουν ανάλογες προσαρμογές.

Οι αποδείξεις δεν αφορούν το αφορολόγητο όριο, αφορούν το επίπεδο που πρέπει να φτάνεις με αποδείξεις, ανάλογα με τα εισοδήματά σου. Δηλαδή, αν τα εισοδήματά σου είναι 100.000 ευρώ, στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα προβλέπεται ότι πρέπει να εμφανίσεις 60.000 ευρώ σε αποδείξεις -ας πάρω ένα αισιόδοξο παράδειγμα γιατί μόνο 25.000 Έλληνες κάνουν δήλωση εισοδήματος άνω των 100.000 για να καταλάβουμε τι συμβαίνει με το φορολογικό σύστημα.

Μόνο 160.000 άτομα δηλώνουν εισόδημα πάνω των 50.000 ευρώ. Αν δηλώσεις 50.000 ή 60.000 ευρώ, πρέπει να έχεις αποδείξεις οι οποίες είναι 30.000 όχι 5.000 ευρώ. Αυτές οι αποδείξεις θα είναι ηλεκτρονικές, οι αποδείξεις θα είναι συγκεντρωμένες με ηλεκτρονικό τρόπο και δεν θα παίρνεις καμία επιστροφή. Πρέπει να οικοδομήσεις το επίπεδο του δικού σου εισοδήματος με αποδείξεις οι οποίες θα είναι ηλεκτρονικές.

Πότε θα αρχίσει να ισχύει το μέτρο αυτό; Αυτό το μέτρο θα ισχύσει με την φορολογική δήλωση του 2012 για τα εισοδήματα του 2011. Όλα τα μέτρα αυτά προκειμένου να αποδώσουν το 2012 πρέπει εφόσον αφορούν την φορολογική δήλωση του ‘Α12 να αφορούν τα εισοδήματα του 2011.

Πηγή: http://www.express.gr/

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Καθημερινή γράφει:

Με νέο φορολογικό ν/σ θα καθοριστεί το ύψος των αποδείξεων

Περισσότερες αποδείξεις θα πρέπει να προσκομίσουν οι φορολογούμενοι με τη φορολογική τους δήλωση το 2012 για να δικαιούνται όλο το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2012 θα αυξηθεί το ποσοστό των δαπανών με αποδείξεις επί του δηλωθέντος εισοδήματος που πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να δικαιούνται όλο το αφορολόγητο ποσό και το οποίο θα είναι 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ φέτος.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, για να δικαιούνται οι φορολογούμενοι όλο το αφορολόγητο ποσό έπρεπε να προσκομίσουν αποδείξεις ισόποσες με το 25% του εισοδήματος τους και με ανώτατο όριο τα 15.000 ευρώ. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να αυξηθεί το όριο του 25% σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με το νέο όριο. Αυτές θα ληφθούν εντός του επόμενου μήνα παράλληλα με τη οριστικοποίηση των αλλαγών που θα γίνουν στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και τις περικοπές στις φοροαπαλλαγές.

Παράλληλα, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπονται και αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να δημιουργηθεί μία νέα βάση δεδομένων στην οποία θα καταγράφονται οι αγοραίες τιμές των ακινήτων και θα αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα αντικειμενικών τιμών που βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι νέες τιμές θα αποτελούν τη βάση υπολογισμού της φορολογίας των ακινήτων. Πρόκειται για αλλαγές που αναμένεται να συνδυαστούν με μεταβολές στους συντελεστές φορολογίας μεταβιβάσεων, γονικών παροχών κα. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν προαναγγείλει ότι στόχος είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε μεταβιβάσεις και γονικές παροχές ακινήτων.

(Visited 6 times, 1 visits today)
Please follow and like us: