Ελεύθερο ωράριο στα φαρμακεία.

Print Friendly, PDF & Email

Ελεύθερο ωράριο στα φαρμακεία.

Ειδήσεις – Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ελεύθερο ωράριο στα φαρμακεία

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, με «ασφαλιστικές δικλίδες» τους καταλόγους διημέρευσης και διανυκτέρευσης όπως συντάσσονται σήμερα, προχωράει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν έντονα σε αυτήν την προοπτική και απειλούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το σχέδιο υπουργικής απόφασης το οποίο ανακοίνωσε χθες ο υπουργός κ. Ανδρ. Λοβέρδος σε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), οι οικείοι σύλλογοι φαρμακοποιών θα συνεχίζουν να εκδίδουν τις λίστες διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων, όπως ισχύει σήμερα. Παράλληλα, όμως, όποιος φαρμακοποιός το επιθυμεί μπορεί να ανοίγει το φαρμακείο, με την προϋπόθεση ότι θα ενημερώνει τον σύλλογό του και θα τηρεί το πλήρες ωράριο διημέρευσης και διανυκτέρευσης. Οποιος φαρμακοποιός δηλώνει ότι θα διημερεύει ή θα διανυκτερεύει και δεν το πράττει θα «τιμωρείται» με αφαίρεση της άδειας για ένα μήνα. Το κείμενο της σχετικής υπουργικής απόφασης επρόκειτο να αποσταλεί χθες στον ΠΦΣ ώστε να υποβάλει «τεχνικές» και μόνον παρατηρήσεις. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Θ. Αμπατζόγλου εξέφρασε την αντίθεσή του με τη συγκεκριμένη απόφαση, σημειώνοντας ότι κινείται στη λογική «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Και προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης.

Ο κ. Λοβέρδος, αναφερόμενος στο άνοιγμα του φαρμακευτικού επαγγέλματος, επανέλαβε ότι από τον περασμένο Μάρτιο έως σήμερα έχουν δοθεί 800 νέες άδειες λειτουργίας φαρμακείων, ενώ έγιναν 300 συνεργασίες φαρμακείων. «Ξέρετε άλλο νόμο, με θεσμικά εμπόδια και όχι εισπρακτικού χαρακτήρα, που να ψηφίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια και να έχει εφαρμοστεί τόσο γρήγορα; Γιατί εγώ δεν ξέρω!», τόνισε ο υπουργός.

Εν τω μεταξύ, χθες, υπεγράφη υπουργική απόφαση για τη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων -περιέχει 5.500 φάρμακα- με έναρξη ισχύος την 1/09/2011. «Αποκαθίσταται η τάξη ύστερα από πολλά χρόνια», τόνισε ο κ. Λοβέρδος, υπενθυμίζοντας ότι η κατάργηση της λίστας το 2005 συνοδεύθηκε με εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης. Επιπλέον, τόνισε ότι προτίθεται το επόμενο διάστημα να επαναφέρει στη Βουλή ρύθμιση για συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία.

«Κοινωνική αντέννα»

Ο υπουργός ζήτησε τη συνεργασία των φαρμακοποιών στο δίκτυο «κοινωνικής αντέννας», που θα δημιουργηθεί για την πρόληψη των αυτοκτονιών. Για την ανάπτυξη του δικτύου θα εκπαιδευθούν εργαζόμενοι σε διάφορες υπηρεσίες (αστυνομικές, οικονομικές, δικαστικές κ. ά.) που θα αναγνωρίζουν πολίτες σε «κρίση» και θα ενημερώνουν τους αρμόδιους φορείς.

Της χθεσινής συνάντησης με τους φαρμακοποιούς προηγήθηκε η παράδοση από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων των καρτών δωρητών οργάνων στον υπουργό, στους υφυπουργούς και στους γενικούς γραμματείς του υπ. Υγείας. Τους τελευταίους δύο μήνες, 5.000 πολίτες ενεγράφησαν στο μητρώο δωρητών οργάνων, ενώ έως σήμερα ο αριθμός των δοτών ανέρχεται σε 5,2 ανά εκατ. πληθυσμού έναντι 4,1 που ήταν το 2010. Χθες ανακοινώθηκαν άλλες δύο περιπτώσεις δωρεάς οργάνων από ασθενείς που κατέληξαν στο ΝΙΜΤΣ και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Πηγή: Καθημερινή

(Visited 2 times, 1 visits today)
Please follow and like us: