Επίσπευση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Print Friendly, PDF & Email

Επίσπευση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Ειδήσεις – Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Επίσπευση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων

Με κεντρικό άξονα την επιτάχυνση έκδοσης των εκκρεμών φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Επιτροπεία των Διοικητικών Δικαστηρίων ευρεία σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και τους διοικητικούς δικαστές.

Κατά τη σύσκεψη η οποία έγινε υπό την προεδρία του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και διήρκεσε τέσσερις ώρες τέθηκε στο τραπέζι το θέμα της επίσπευσης έκδοσης των αποφάσεων από όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.

Από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης, εντοπίστηκε το ενδιαφέρον στην επίσπευση των εκκρεμών φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων, καθώς “φρενάρουν” την εισροή χρημάτων στα ταμεία του κράτους.

Ακόμη, οι διοικητικοί δικαστές ζήτησαν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου το Δημόσιο να μην ασκεί αναιρέσεις σε υποθέσεις που τα νομικά τους ζητήματα έχουν λυθεί με τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Παράλληλα, οι δικαστές πρότειναν το Δημόσιο να παραιτηθεί επί των εκατοντάδων εκκρεμών υποθέσεων που τα θέματά τους έχουν λυθεί από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, έτσι ώστε να υπάρξει μερική αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου συμφώνησε στο τελευταίο αυτό ζήτημα και δεσμεύτηκε ότι θα έρθει σε συνεννόηση με το συναρμόδιο για το θέμα αυτό υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο στα δικαστήρια της χώρας.

Επίσης, οι δικαστές έθεσαν ζήτημα να σταματήσει ο δίαυλος μεταφοράς υποθέσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας στα Διοικητικά Δικαστήρια, καθώς τα τελευταία έχουν φορτιστεί με μεγάλο όγκο υποθέσεων, με αποτέλεσμα οι δικαστές να μην μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Την ίδια στιγμή έθεσαν και θέμα συμπλήρωσης των δικαστικών κενών.

Στις προσεχείς ημέρες οι δικαστές θα στείλουν στον υπουργό Δικαιοσύνης τις προτάσεις τους για νομοθετικές βελτιώσεις.

Η σύσκεψη έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, σημείωναν οι δικαστές, τονίζοντας παράλληλα ότι πρώτη φορά υπουργός Δικαιοσύνης έχει παραμείνει τόσες ώρες για ουσιαστικό διάλογο στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Στη σύσκεψη εκτός του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Πεταλωτής, ο γενικός γραμματέας, Νικόλας Κανελλόπουλος, και ο ειδικός γραμματέας, Γιάννης Ιωαννίδης.

Από την πλευρά των δικαστών, παρόντες ήταν η Γενική Επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων Ελένη Διακομανώλη, η αντεπίτροπος Ειρήνη Γανωτέλη, οι προϊστάμενοι των Εφετείων Χρήστος Βασιλάκης (Αθηνών), Ειρήνη Κυρίου (Πειραιά), Μαρίτσα Βασιλειάδου (Θεσσαλονίκης) και Γεώργιος Κουσουλός (Πατρών), καθώς και οι προϊστάμενοι των Πρωτοδικείων Βασιλική Καραδήμα (Αθηνών), Αγγελική Λέζα – Παπαπαναγιώτου (Πειραιά), Γεώργιος Βαρούνας (Θεσσαλονίκης), Δημητρούλα Μπανιά (Πατρών) και Παρασκευή Ψωμά (Ηρακλείου).

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 37 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com