Ουρές στις εφορίες με δήλωση επιφύλαξης.

Print Friendly, PDF & Email

Ουρές στις εφορίες με δήλωση επιφύλαξης.

Ειδήσεις – Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

 

Ουρές στις εφορίες με δήλωση επιφύλαξης

Ουρές σχηματίζουν στις εφορίες οι πολίτες, οι οποίοι μαζί με την καταβολή της πρώτης δόσης της εισφοράς αλληλεγγύης καταθέτουν και δηλώσεις επιφύλαξης, αποσκοπώντας από τη μια στο να κηρυχθεί παράνομη η εισφορά και από την άλλη στην κατοχύρωση δικαιώματος επιστροφής των χρημάτων τους, αν η Δικαιοσύνη την κρίνει αντισυνταγματική.

Πρόκειται ουσιαστικά για την δημιουργία μιας πρώτης γραμμής νομικής άμυνας από την πλευρά των φορολογουμένων, οι οποίοι επικαλούνται μια σειρά από διατάξεις του Συντάγματος και υποστηρίζουν ότι η επιβολή της έκτακτης εισφοράς είναι αντισυνταγματική.

Στο παρελθόν, κύμα προσφυγών είχε προκαλέσει και η έκτακτη εισφορά του 2009 που είχε επιβάλλει ο υπουργος Οικονομικών της ΝΔ, Γιάννης Παπαθανασίου. Η εισφορά του 2009 κρίθηκε αντισυνταγματική από το Πρωτοδικείο, το Εφετείο ωστόσο αποφάνθηκε, όπως και το Β τμήμα του ΣτΕ, ότι είναι συνταγματική και τώρα αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αν κριθεί αντισυνταγματική και από την Ολομέλεια τότε το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει τα περίπου 300 εκ. ευρώ που έχει εισπράξει.

Οι φορολογούμενοι υποστηρίζουν ότι:

Η εισφορά είναι αντισυνταγματική επειδή παραβιάζει την αρχή της μη αναδρομικής φορολόγησης των εισοδημάτων.

Παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, καθώς για μερικά ευρώ παραπάνω εισόδημα προκαλείται υπέρμετρη επιβάρυνση

Παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης, διότι φορολογούνται και τα εισοδήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί αυτοτελώς, όπως τόκοι καταθέσεων, και

Παραβιάζεται η αρχή της παροχής έννομης προστασίας στους φορολογούμενους επειδή η διάταξη του νόμου για την εισφορά ορίζει ότι η κατάθεση προσφυγής δεν αναστέλλει την πληρωμή της.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 13 times, 1 visits today)
Please follow and like us: