Νέο πακέτο μέτρων προανήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος.

Print Friendly, PDF & Email

Νέο πακέτο μέτρων προανήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος.

Ειδήσεις – Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Νέο πακέτο μέτρων προανήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος

“Πακέτο μέτρων”, το οποίο επικεντρώνεται στον περαιτέρω περιορισμό των δαπανών και στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, προανήγγειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι, εάν δεν γίνουν συντεταγμένα οι απαραίτητες αλλαγές, τότε θα γίνουν σε συνθήκες ανεξέλεγκτες και επώδυνες. Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας θα γίνει στις 7 το απόγευμα. Τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης θα αποτελέσουν το αντικείμενο της νέας κυβερνητικής επιτροπής, που θα συνέλθει αμέσως μετά.

Μιλώντας σε συνέδριο του Economist, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι “έχουμε καθυστερήσει στις αλλαγές” και προανήγγειλε: Κλείσιμο περιττών οργανισμών και ανακοίνωση εντός της εβδομάδας της αναδιάρθρωσης των φορέων. Εφεδρεία στον στενό και τον δημόσιο τομέα (“στον στενό δημόσιο τομέα υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, όπως και στον ευρύτερο. Πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση με διαφάνεια. Το μελετά ο αρμόδιος υπουργός”, δήλωσε χαρακτηριστικά). Ολοκλήρωση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ στις αρχές Οκτωβρίου (με την επισήμανση, “να μην νιώθει κανείς υπάλληλος ότι απειλείται”). Ταχύτερη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να “είμαστε κοντά στον στόχο έως τον Δεκέμβριο”.

Στον αντίποδα, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και υποσχέθηκε ότι με το νέο φορολογικό σύστημα θα αποκατασταθούν οι αδικίες. Ειδικά για τον ΦΠΑ, είπε ότι πρώτα πρέπει να εισπράττεται κανονικά ο συγκεκριμένος φόρος και μετά να εξετασθεί η μείωση των συντελεστών.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε (όπως και το Σάββατο από την Πολωνία) ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία εφέτος θα ανέλθει σε 5,5% και ζήτησε εκ νέου εθνική συστράτευση, δεδομένου ότι έχουν ενημερωθεί όλοι στη χώρα για την κρισιμότητα της κατάστασης. “Είναι ζωτικό για τη χώρα να κάνει αυτά που πρέπει, ώστε να αποφεύγει συνεχείς εκβιασμούς”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ξένοι αμφισβητούν την ικανότητα και τη βούληση της χώρας και του λαού να εφαρμόσει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Τόνισε δε, ότι δεν είναι η Ελλάδα το “καταλυτικό πρόβλημα” στην Ευρώπη, καθώς υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες με ετήσιες δανειακές ανάγκες που φτάνουν το ελληνικό δημόσιο χρέος. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ακόμη, ότι εάν η ευρωζώνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ελληνικό πρόβλημα, τότε θα αναγκαστεί να βρει λύσεις σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

Αναφερόμενος στην τρόικα, με τους επικεφαλής της οποίας θα έχει τηλεδιάσκεψη στις 3 το απόγευμα, ο υπουργός είπε ότι “θα θέλαμε τη συνεχή παρουσία της τρόικας στην Αθήνα, για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις”. Χαρακτήρισε, τέλος, “σταθερό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα”, αλλά είπε ότι είναι μεγάλο πρόβλημα η περιορισμένη ρευστότητα.

Πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση στο Δημόσιο

Την τρέχουσα εβδομάδα θα ληφθούν οι αποφάσεις αναφορικά με τους φορείς του ελληνικού δημοσίου που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, στο πλαίσιο Συνεδρίου που διοργανώνουν στην Αθήνα οι εκδόσεις Economist.

“Αυτήν την εβδομάδα (σ.σ. θα ληφθούν) οι αποφάσεις για τους φορείς του Δημοσίου που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο”, σημείωσε ο κ.Βενιζέλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι “υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο και πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση”.

Αναφορικά με το ενιαίο μισθολόγιο, ο κ.Βενιζέλος δήλωσε ότι θα έχει ολοκληρωθεί “στις αρχές Οκτωβρίου”.

“Δεν είναι η Ελλάδα το καταλυτικό πρόβλημα της ευρωζώνης”

“Δεν είναι η Ελλάδα το καταλυτικό πρόβλημα της ευρωζώνης”, δήλωσε πριν λίγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, στο πλαίσιο Συνεδρίου που διοργανώνει σήμερα στην Αθήνα ο όμιλος εκδόσεων Economist.

Όπως επεσήμανε ο κ.Βενιζέλος, ” Αν η ευρωζώνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως το πρόβλημα της Ελλάδας τότε πρέπει να σκεφτεί με ποιούς θεσμούς θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα.”

“Στόχος τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2012”

 

Κατά 5,5% θα συρρικνωθεί εφέτος η ελληνική οικονομία, επεσήμανε ο Ευ.Βενιζέλος.

“Η ύφεση εφέτος θα φτάσει στο 5,5%”, τόνισε ο κ.Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι “στόχος (σ.σ. είναι τα) πρωτογενή πλεονάσματα το 2012.”

Όπως κατέστησε σαφές ο κ.Βενιζέλος, “αναγκαζόμαστε να αντικαταστήσουμε μέτρα που δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα λόγω διοικητικής ανεπάρκειας του διοικητικού μηχανισμού, με άλλα. Οι προτεραιότητες στον προϋπολογισμό του 2012 θα είναι προσανατολισμένες στην κατεύθυνση των δαπανών”.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι “αν δεν κάνουμε τώρα αυτά που πρέπει, θα αναγκαστούμε να τα κάνουμε, όχι πολύ αργά, υπό συνθήκες οδυνηρές. Όλοι το ξέρουν αυτό, έχω ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων”, σημείωσε.

Το ΣΔΟΕ μπορεί να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων

Σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών επιτηδευματιών ή φορολογουμένων αν το κρίνει σκόπιμο μπορεί να προχωρήσει το ΣΔΟΕ, υπενθυμίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης σχετικής με τραπεζικές καταθέσεις γιατρών και δικηγόρων.

Η ερώτηση είχε υποβληθεί από τον βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Μπεκίρη ο οποίος επικαλούνταν διαρροές του ΣΔΟΕ στα μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες δικηγόροι και γιατροί στην Αχαΐα είχαν στην κατοχή τους τραπεζικούς λογαριασμούς με υπέρογκα ποσά που δεν δικαιολογούνταν από πουθενά.

Στην απάντηση του ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει τον βουλευτή ότι η εν λόγω ερώτηση διαβιβάζεται στον Οικονομικό Επιθεωρητή που εποπτεύει την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας, για παρακολούθηση της πορείας και ολοκλήρωσης των ενδεδειγμένων ενεργειών προς διερεύνηση της υπόθεσης αυτής. Ταυτόχρονα όμως ο υπουργός υπενθυμίζει στον κ. Μπεκίρη ότι “τα στοιχεία που αποστέλλονται από τις τράπεζες διασταυρώνονται και επεξεργάζονται από το ΣΔΟΕ και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας συντάσσεται πόρισμα ελέγχου με την τήρηση των διατάξεων περί απορρήτου”. Προσθέτει επίσης ο κ. Βενιζέλος ότι στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας οι εν λόγω έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε διαρροή είτε ονομάτων ελεγχόμενων είτε ποσών καταθέσεων.

Ο βουλευτής της ΝΔ πάντως στην ερώτηση που είχε καταθέσει, ανέφερε ότι “στην τοπική κοινωνία είχαν διαρρεύσει ονόματα και ποσά που προκάλεσαν την κοινή γνώμη και επειδή, από τότε που έγιναν οι διαρροές, δεν έχει συμβεί τίποτε απολύτως ή οι καταγγελίες ήσαν αβάσιμες οπότε θα έπρεπε να ζητηθεί δημοσίως συγνώμη ή κατά το κοινώς λεγόμενο οι υποθέσεις αυτές κουκουλώθηκαν”.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 17 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com