Εισαγγελική έρευνα για την ΕΛΣΤΑΤ.

Print Friendly, PDF & Email

Εισαγγελική έρευνα για την ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδήσεις – Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Εισαγγελική έρευνα για την ΕΛΣΤΑΤ

Προκαταρκτική εισαγγελική εξέταση για τις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2009.

Την παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, προκάλεσαν οι καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά, μέλους μέχρι πρότινος της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), για σκοπούμενη τεχνητή διόγκωση του ελληνικού ελλείμματος το 2009.

Ο κ. Πεπόνης διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανέλαβε να διενεργήσει η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, με σκοπό να εξακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων και να εντοπιστεί αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων σε βάρος της Εθνικής οικονομίας.

Η καθηγήτρια Οικονομετρίας Ζωή Γεωργαντά προέβη, μέσω της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» αρχικά και στην συνέχεια σε άλλα ΜΜΕ, σε καταγγελίες ότι σκοπίμως -και με τη προτροπή μέσω πιέσεων της Eurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή)- η ΕΛΣΤΑΤ με μη επιστημονικές μεθόδους διόγκωσε το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4%, με στόχο να επιβληθούν στην χώρα περισσότερα και σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα.

Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, η διόγκωση κατέστη εφικτή, μέσω συνυπολογισμού στις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης (στενός δημόσιος τομέας) και δαπάνες ΔΕΚΟ, κάποιες από τις οποίες -όπως λέει η κα Γεωργαντά- τώρα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μείωσης προσωπικού μέσω εργασιακής εφεδρείας. Η μέθοδος αυτή, σύμφωνα με την καθηγήτρια, αντίκειται στα οριζόμενα από την ίδια την Eurostat, καθώς δεν είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες και στατιστικές μετρήσεις στις επίμαχες ΔΕΚΟ.

Αντίστοιχες καταγγελίες για το έλλειμμα του 2009 έχει κάνει μέσω υπομνήματος του στην Εισαγγελία και ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Αρχής Νίκος Λογοθέτης, ο οποίος διώκεται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, σε βαθμό κακουργήματος, μετά από μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της Αρχής Ανδρέα Γεωργίου για κλοπή υπηρεσιακών στοιχείων από το προσωπικό του ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Στη Βουλή όλο το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ ζητούν οι κκ Λαφαζάνης και Παπαδημούλης

Να προσκληθούν και τα επτά μέλη που συγκροτούν το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία) και όχι μόνο ο πρόεδρος της Αρχής στην αυριανή προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ζητούν με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών και την πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αρμόδιος βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ταυτόχρονα χαρακτηρίζουν αδιανόητο και προκλητικό να κληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών μόνο ο πρόεδρος της Αρχής τονίζοντας ότι «αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συμμετοχή και των υπολοίπων μελών της ΕΛΣΤΑΤ, μετά τις βαρύτατες καταγγελίες στα ΜΜΕ για λογιστικές αλχημείες και «μαγειρέματα» από την Αρχή, κρίσιμων στατιστικών δεδομένων».

Πηγή: Καθημερινή

(Visited 4 times, 1 visits today)
Please follow and like us: