Βενιζέλος: Υποχρέωσή μας ο περιορισμός του κράτους.

Print Friendly, PDF & Email

Βενιζέλος: Υποχρέωσή μας ο περιορισμός του κράτους.

Ειδήσεις – Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Βενιζέλος: Υποχρέωσή μας ο περιορισμός του κράτους

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως πρέπει να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να προωθήσουμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές. «Πυρά» κατά του Αντώνη Σαμαρά. Συναντήση με Προβόπουλο, Παπανδρέου και στελέχη του υπ. Οικονομικών είχε νωρίτερα ο Ευ. Βενιζέλος.

Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά την αναβολή του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, αφού είχε ενημερωθεί τηλεφωνικά από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων στη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin στην Πολωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, δήλωσε, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Έχει διαμορφωθεί στη διεθνή οικονομία μία ρευστή και νευρική κατάσταση, η οποία επιτρέπει στους κερδοσκόπους να οργανώνουν επιθέσεις στην καρδιά του ευρώ. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η Ελλάδα να προστατευθεί. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη εφαρμογής του προγράμματος που έχει δεσμευθεί. Οι αποφάσεις του Ιουλίου είναι υπαρξιακής σημασίας για την ευρωζώνη. Αυτή την εποχή αμφισβητείται η ικανότητα της Ελλάδας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτό που λέω τώρα, αφορά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι πολύ δυσάρεστο να λέγονται τέτοια πράγματα από επίσημα χείλη, τα οποία κοστίζουν στη χώρα. Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι, σοβαροί και ειλικρινείς. Μία γλώσσα υπάρχει: αυτή της αλήθειας.»

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως πρέπει να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να προωθήσουμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ συμπλήρωσε πως «η κυβερνητική επιτροπή διαμόρφωσε ένα καθαρό πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθώ τη Δευτέρα, στην τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

«Ο μεγάλος στόχος για εμάς είναι η μείωση των δαπανών, ο περιορισμός του κράτους. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Στη διευρυμένη σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου, συμμετείχαν οι υπουργοί Δημήτρης Ρέππας, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Παπουτσής, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης και Ηλίας Μόσιαλος.

Πριν από την έναρξη της σύσκεψης προηγήθηκε συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών συζήτησαν διεξοδικά τα όσα διημείφθησαν στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, καθώς και τα αιτήματα που θέτουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Από ό,τι δείχνουν οι εξελίξεις, οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται να πείθονται από την μέχρι τώρα πορεία της οικονομίας και ζητούν δραστικότερα μέτρα. Ο υπ. Οικονομικών συναντήθηκε εκτάκτως και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο. Έντονες είναι οι συζητήσεις σε κυβερνητικούς κύκλους για τη λήψη νέων μέτρων, όπως το πάγωμα των προσλήψεων και οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί σε νέο γύρο επαφών με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Όσον αφορά στο σενάριο πρόωρων εκλογών, δεν δείχνει να απασχολεί επί της παρούσης την κυβέρνηση, ωστόσο οι συζητήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση εντείνονται.

Αναλυτικότερα, τα σημεία που τόνισε ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του:

A. Οι στρατηγικές αποφάσεις

Τρεις στρατηγικές αποφάσεις πήρε η Κυβερνητική Επιτροπή στην έκτακτη συνεδρίασή της που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός μετά τις συζητήσεις στο Eurogroup και στο Ecofin, τις προηγούμενες ημέρες στην Πολωνία.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αν η χώρα θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία και να πάψει να εκβιάζεται και να ταπεινώνεται πρέπει:

– Πρώτον, να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, κλείνοντας τον προϋπολογισμό του 2011

– Δεύτερον, να επιτύχει το ταχύτερο δυνατόν πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα θωρακίσουν την χώρα για να πάψει να παράγεται χρέος.

– Τρίτον, να προωθηθούν άμεσα όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές για να γίνει παραγωγική και ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι αυτές οι τρεις στρατηγικές επιλογές εμπεριέχονται στο ψηφισθέν Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και πρέπει να εξειδικευθούν τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι με βάση αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθεί αύριο νωρίς το απόγευμα τηλεδιάσκεψη με την τρόικα και μετά θα συγκληθεί εκ νέου η Κυβερνητική Επιτροπή για να εξειδικεύσει το πλαίσιο αυτό που θα περιλαμβάνει κατά βάση περικοπές δαπανών στο δημόσιο.

Ο κ. Βενιζέλος επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, για τις εξαγγελίες περί φοροαπαλλαγών και αποκατάστασης των χαμηλόμισθων που ανακοίνωσε στην ΔΕΘ παρότι, όπως είπε, τον είχε ενημερώσει αναλυτικά για όλες τις πλευρές των συζητήσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος επέκρινε και όσους, έχουν όπως είπε «εύκολο» δημόσιο λόγο που «τροφοδοτεί τα στερεότυπα κατά της Ελλάδας και υπονομεύουν την αξιοπιστία της προσπάθειας της χώρας». Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο «εύκολος» αυτός λόγος οδηγεί την τρόικα να προβαίνει σε μειωμένο υπολογισμό των εξαγγελθέντων μέτρων με αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις για την λήψη πρόσθετων μέτρων.

B. Μέτρα μετά την τηλεδιάσκεψη, «πυρά» κατά Σαμαρά

Σε νέα συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία θα συνέλθει μετά την τηλεδιάσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας θα εξειδικευτούν τα μέτρα -κατά βάση περικοπής δαπανών στο δημόσιο- που αποφασίστηκε να ληφθούν κατά τη σύσκεψη της διευρυμένης Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Αν θέλουμε να αποτραπεί η χρεοκοπία και να πάψει η χώρα να εκβιάζεται και να ταπεινώνεται, πρέπει να πάρουμε τρεις κρίσιμες αποφάσεις: Να εκπληρώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να προχωρήσουμε αμέσως όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές, τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής για όσα διημείφθησαν στην τριήμερη σύνοδο του Eurogroup στην Πολωνία.

Έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μια ρευστή κατάσταση που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα και επιτρέπει στους σπεκουλαδόρους να οργανώνουν επιθέσεις στην καρδιά του ευρώ, είπε και εξήγησε ότι μέσα σε αυτή την τεταμένη κατάσταση έχει σημασία να μην γίνει η Ελλάδα το εξιλαστήριο θύμα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι ένοιωσε «οδυνηρή έκπληξη» με όσα είπε στη Θεσσαλονίκη, όταν, όπως πρόσθεσε, είχε την ίδια ενημέρωση με εκείνη που έχει ο πρωθυπουργός για την κατάσταση. «Καθετί που λέγεται έχει οδυνηρές συνέπειες για το εισόδημα του κάθε Έλληνα πολίτη», είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας: «Εάν πιστεύει ο κ. Σαμαράς ότι μπορεί να πάει και να γοητεύσει τους συνομιλητές του, με τις προτάσεις του για μείωση της φορολογίας, νομίζω ότι δεν έχει καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει».

Ευρεία σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών υπό τον Βενιζέλο

Ευρεία σύσκεψη, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Εξετάστηκαν τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν το προσεχές διάστημα, προκειμένου να τεθούν το απόγευμα στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

Στη σύσκεψη, μετείχαν οι υπουργοί αναπληρωτές Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης και Παντελής Οικονόμου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Ζανιάς, και υπηρεσιακοί παράγοντες. Πριν από τη σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε εκτάκτως από το Λονδίνο

Στην ακύρωση του ταξιδιού του στις ΗΠΑ και τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προχώρησε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρισκόταν από την Παρασκευή στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός επέστρεψε εκτάκτως στην Αθήνα μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος του μετέφερε το κλίμα δυσπιστίας των Ευρωπαίων εταίρων για την ελληνική οικονομία.

Από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αποφάσισε να αναβάλλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ».

Επικοινωνία Βενιζέλου-Σαμαρά

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά είχε το Σάββατο το απόγευμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε στον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά και τις κρίσιμες ώρες ενόψει της υλοποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Εξηγήσεις Μόσιαλου για την επιστροφή Παπανδρέου

«Στο ρευστό διεθνές περιβάλλον και στις διαφωνίες στο εσωτερικό ευρωπαϊκών χωρών», απέδωσε την αναβολή του ταξιδιού του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος σε σύντομη παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

«Να μη δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να παίξει με την τύχη της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος, ενώ προανήγγειλε ότι την Κυριακή θα υπάρξουν κυβερνητικές συσκέψεις, στις οποίες θα εξεταστεί η κατάσταση.

Πηγή: Καθημερινή

      

(Visited 5 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com