Στα ύψη… η επιβάρυνση για τα ακίνητα με την κατανομή της έκτακτης εισφοράς.

Print Friendly, PDF & Email

Στα ύψη… η επιβάρυνση για τα ακίνητα με την κατανομή της έκτακτης εισφοράς.

Ειδήσεις – Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Στα ύψη… η επιβάρυνση για τα ακίνητα με την κατανομή της έκτακτης εισφοράς

ΠAPA τις αρχικές δεσμεύσεις ότι το νέο τέλος στα ακίνητα δεν θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ/τ.μ. το Yπουργείο Oικονομικών κατέληξε σε κλίμακα η οποία φτάνει και τα 16 ευρώ/τ.μ., ενώ θα υπολογίζεται και η παλαιότητα του ακίνητου, που επί της ουσίας προσαυξάνει τον φόρο.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Yπουργείο Οικονομικών, το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας θα κάνει πρεμιέρα στον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ που θα καταβληθεί σε 2 δόσεις και θα επιβαρύνει κατά μέσο όρο με 4 ευρώ/τ.μ. τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές. Oσοι δεν καταβάλουν τον φόρο απειλούνται με διακοπή ρεύματος.

Η κλίμακα ξεκινά από 0,5 ευρώ για τις ευπαθείς ομάδες και φτάνει μέχρι τα 16 ευρώ/τ.μ. για τις πλέον ακριβές περιοχές. Για νεόδμητα ακίνητα θα υπολογίζεται και συντελεστής παλαιότητας 1,25% ενώ για παλιά κτίρια ο συντελεστής παλαιότητας θα μειώνεται στο 1%.

Η εισφορά επιβάλλεται πάνω στις δομημένες επιφάνειες που ηλεκτροδοτούνται για οικιακή ή εμπορική χρήση και οι οποίες αποτελούν τη βάση και για το τέλος της ακίνητης περιουσίας υπέρ των ΟΤΑ.

Το τέλος επιβάλλεται στον κύριο κάτοχο του ακινήτου ή στον επικαρπωτή. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, βαρυνόμενοι είναι οι συνιδιοκτήτες κατά τον λόγο της συμμετοχής καθενός από αυτούς. Υπόχρεος για την καταβολή είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος το καταβάλλει μαζί με τον λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.

Για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους (0,5 ευρώ) ανεξάρτητα από τον χρόνο δόμησης του ακινήτου (και εφόσον αυτό βρίσκεται σε περιοχή τιμής ζώνης κάτω των 3.000 ευρώ ανά τ.μ.), εφόσον πρόκειται για ακίνητο που ιδιοκατοικείται από πολύτεκνο, άνεργο επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ή άτομο ανάπηρο ή βαρυνόμενο φορολογικά από ανάπηρο.

Το ειδικό έκτακτο τέλος συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

• για το 2011 σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012,

• για το 2012 σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2012.

Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στη διακοπή του και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 10 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com