Ηλεκτρονικά όλες οι δηλώσεις αυθαιρέτων.

Print Friendly, PDF & Email

Ηλεκτρονικά όλες οι δηλώσεις αυθαιρέτων.

Ειδήσεις – Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ηλεκτρονικά όλες οι δηλώσεις αυθαιρέτων

Την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η ιστοσελίδα

Του Γιωργου Λιαλιου

Μόνο ηλεκτρονικά και όχι μέσω των πολεοδομιών ή των ΚΕΠ θα γίνει η υποβολή των δηλώσεων για τα αυθαίρετα. Στην απόφαση αυτή στρέφεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να αποφύγει ουρές και διαμαρτυρίες, αλλά και το ενδεχόμενο… απεργιών, όπως είχε συμβεί με τους ημιυπαίθριους. Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία η ιστοσελίδα και η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα την 1η Οκτωβρίου.

Το έδαφος προετοίμασε μια μικρή προσθήκη στον νόμο για τα αυθαίρετα, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στην τελική του μορφή. Στην παράγραφο που αναφέρεται στη δυνατότητα ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης της αίτησης, διευκρινίστηκε ότι το υπουργείο δύναται να καθορίσει τη διεκπεραίωση «αποκλειστικώς ηλεκτρονικά», υποκαθιστώντας «την υποβολή εντύπων δικαιολογητικών». Η αναφορά αυτή δεν είναι διόλου τυχαία. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, έχει αποφασιστεί να παρακαμφθούν εντελώς οι πολεοδομίες και τα ΚΕΠ και οι δηλώσεις αυθαιρέτων να κατατεθούν μόνο ηλεκτρονικά, σε site που δημιουργείται αυτές τις ημέρες. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία την επόμενη εβδομάδα, ώστε από την 1η Οκτωβρίου να λειτουργήσει κανονικά. Αυτό που θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι πώς θα γίνεται η πληρωμή του παραβόλου (ηλεκτρονικά ή στις εφορίες με ψηφιοποίηση των αποδεικτικών).

Η επιλογή αυτή, στο πρότυπο της φορολογικής περαίωσης, έχει σαφείς στόχους: κατά πρώτον, να διασφαλίσει ότι η ρύθμιση δεν θα «μπλοκαριστεί» από μια απεργία στις πολεοδομίες ή/και τα ΚΕΠ. Δεύτερον, ότι θα αποφευχθούν ουρές και διαμαρτυρίες, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν αρκετές φορές κατά τη δήλωση των παράνομων ημιυπαίθριων. Τρίτον, ότι το υπουργείο θα έχει πλήρη και άμεσο έλεγχο σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Την ηλεκτρονική εφαρμογή ενδέχεται (βάσει του νόμου) να διαχειριστεί εν όλω ή εν μέρει το Τεχνικό Επιμελητήριο, που έχει εξασφαλίσει την παρουσία μηχανικών σχεδόν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες; Οτι θα πρέπει να σπεύσουν να ψηφιοποιήσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (λ.χ. αποδεικτικά, φωτογραφίες, τοπογραφικό, Ε9) προκειμένου να τα καταθέσουν, εργασία την οποία πιθανότατα θα διεκπεραιώνουν οι μηχανικοί που θα αναλαμβάνουν να συντάξουν τη δήλωση και την τεχνική έκθεση. Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, πάντως, εξαφανίζει και την τελευταία επίφαση ελέγχου του τι δηλώνεται, διατηρώντας μόνο τους δειγματοληπτικούς ελέγχους ασαφώς μετά το πέρας της διαδικασίας (όποτε και αν πραγματοποιηθούν).

Παράλληλα με την προετοιμασία της ηλεκτρονικής εφαρμογής, το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να ετοιμάσει και να υπογράψει μια σειρά υπουργικών αποφάσεων. Πιο συγκεκριμένα, για τις αλλαγές στη διαδικασία μεταβίβασης ή σύστασης εμπράγματος δικαιώματος σε ακίνητο πρέπει να καθοριστεί:

– Το περιεχόμενο της δήλωσης του ιδιοκτήτη και της βεβαίωσης του μηχανικού (που πρέπει να συνοδεύουν τη μεταβίβαση).

– Η αμοιβή του μηχανικού για τη βεβαίωση.

Για να ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου η υποβολή δηλώσεων για αυθαίρετα πρέπει να καθοριστεί:

– Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ηλεκτρονικά.

– Η διαδικασία είσπραξης του προστίμου και η δυνατότητα κατάθεσής του σε συμβεβλημένες τράπεζες.

– Η νόμιμη αμοιβή του μηχανικού.

– Η διαδικασία κατάθεσης και απόδοσης του «ενιαίου ειδικού προστίμου» που προβλέφθηκε για μικρής έκτασης αυθαιρεσίες και καταβάλλεται εφάπαξ.

Πηγή: Καθημερινή

(Visited 4 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com