Γαλλογερμανικό φρένο στα σενάρια χρεοκοπίας.

Print Friendly, PDF & Email

Γαλλογερμανικό φρένο στα σενάρια χρεοκοπίας.

Ειδήσεις – Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Γαλλογερμανικό φρένο στα σενάρια χρεοκοπίας

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ και η Γαλλία αποκλείουν τη χρεοκοπία ή την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με αντίτιμο την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης από την ελληνική κυβέρνηση. Στο κλίμα αυτό κινήθηκε η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί.

Nωρίτερα οι εταίροι και πιστωτές της Ελλάδας τάχθηκαν εν χορώ υπέρ της διάσωσης της χώρας από τη χρεοκοπία, μετά από ένα μπαράζ φημολογιών και «φαρμακερών» δηλώσεων περί ενδεχόμενης εξόδου από την ευρωζώνη και πτώχευσης.

Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και τα κράτη – μέλη που παρέμειναν σιωπηλά στις επιθέσεις κατά της Ελλάδας, με αποκορύφωμα την ακραία δήλωση του Γερμανού υπουργού Oικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν αποτελεί πλέον ταμπού και τη μη διάψευση από το Βερολίνο δημοσιευμάτων περί εξέτασης «σχεδίου Β» για το ενδεχόμενο αυτό, συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να υψώσουν τη φωνή τους για την ανάγκη να διασωθεί η Ελλάδα και κατ’ επέκταση η ευρωζώνη. Η αντίδραση αυτή ενισχύθηκε από τη στάση της Ουάσιγκτον, που «έτριξε τα δόντια» στο Βερολίνο και τις αγορές, που «ξύπνησαν» τη Γαλλία με τις επιθέσεις τους κατά των τραπεζών της χώρας.

Ο επίτροπος Ολι Ρεν… ξαναβρήκε χθες τη φωνή του και δήλωσε στο Στρασβούργο ενώπιον της ολομέλειας του Eυρωκοινοβουλίου ότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία ή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για την Ελλάδα, την ευρύτερη περιοχή και την παγκόσμια οικονομία. «Επιτρέψτε μου να πω μία κουβέντα σε όσους προτείνουν ότι θα είναι καλύτερα για την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Εκφράζω την έντονη διαφωνία μου. Δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε και την ευρωζώνη», είπε ο Φινλανδός επίτροπος. Και πρόσθεσε: «Από όποια οπτική γωνία και να το δείτε είναι σχεδόν βέβαιο ότι μια χρεοκοπία ή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα επιφέρει δραματικές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλα τα υπόλοιπα μέλη της ζώνης του ευρώ, καθώς και για το σύνολο των κρατών της Ε.Ε., όπως επίσης για τους διεθνείς εταίρους μας».

Στο Παρίσι, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν επιβεβαίωσαν κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη «να πάρει κάθε μέτρο για τη διάσωση της Ελλάδας». Και ζήτησαν ως αντάλλαγμα να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της. Επίσης, ο υπουργός Eυρωπαϊκών Yποθέσεων Ζαν Λεονετί απέκλεισε τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου από την ευρωζώνη. «Δεν θα υπάρξει ούτε χρεοκοπία της Ελλάδας ούτε έξοδος από την ευρωζώνη», είπε ο Γάλλος υπουργός σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι της χώρας του, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ «οι Eλληνες θα έχαναν το 30% της αγοραστικής τους δύναμης και η ευρωζώνη θα βρισκόταν σε ένα παιχνίδι ντόμινο, που θα σήμαινε ότι αύριο οι κερδοσκόποι θα χτυπούσαν την Ισπανία και την Ιταλία και ενδεχομένως την Πορτογαλία».

Στο Βερολίνο, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία και οι εταίροι της στην ευρωζώνη «εργάζονται με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους» για την αποφυγή της χρεοκοπίας της Ελλάδας, δεδομένου ότι ένα τέτοιο γεγονός θα προκαλούσε φαινόμενο ντόμινο σε όλη την ευρωζώνη.

Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές, δήλωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη μπορεί να επιλύσει την οικονομική κρίση, αποκλείοντας το ενδεχόμενο οι μεγάλες οικονομίες να αφήσουν τις τράπεζές τους να κινδυνεύσουν. Ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, δεν κρίνει αναγκαία την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά επιμένει οι κυβερνήσεις να σταθεροποιήσουν το οικονομικό περιβάλλον.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 12 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com