Συρρέουν κατά χιλιάδες οι δανειολήπτες για δικαστική ρύθμιση χρεών

Print Friendly, PDF & Email

Συρρέουν κατά χιλιάδες οι δανειολήπτες για δικαστική ρύθμιση χρεών.

Ειδήσεις – Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Συρρέουν κατά χιλιάδες οι δανειολήπτες για δικαστική ρύθμιση χρεών

Των Δημητρας Mανιφαβα και Ευγενιας Tζωρτζη

Τις 7.000 αναμένεται να φτάσουν μέχρι το τέλος του έτους οι αιτήσεις στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας για δικαστική ρύθμιση χρεών οφειλετών φυσικών προσώπων προς τις τράπεζες. Ηδη το πρώτο εξάμηνο του 2011 κατατέθηκαν 3.200 αιτήσεις, με την πρώτη δικαστική απόφαση που δικαίωσε δανειολήπτη να εκδίδεται τον Ιούνιο, ενώ ακολούθησαν δεκάδες άλλες.

Στοιχεία από τις τράπεζες προσδιορίζουν τον αριθμό των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από τα ειρηνοδικεία στις 100 περίπου, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 40% αυτών είναι απορριπτικές είτε για τυπικούς είτε για ουσιαστικούς λόγους. Ενδεικτικό του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων που έχουν υποδεχθεί τα ειρηνοδικεία είναι το γεγονός ότι ήδη ορισμένες υποθέσεις έχουν πάρει ημερομηνία συζήτησης το 2013! Αρκετές από τις υποθέσεις που έχουν κριθεί θα οδηγηθούν σε δεύτερο βαθμό στα εφετεία και στη συνέχεια στον Αρειο Πάγο.

Σύμφωνα με τις καταναλωτικές οργανώσεις, αιτία για το μεγάλο πλήθος των αιτήσεων στα δικαστήρια είναι αφ’ ενός η σχετική απροθυμία των τραπεζών να προβούν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους οφειλέτες και αφ’ ετέρου, η ένταση της οικονομικής κρίσης, η οποία οδηγεί ολοένα και περισσότερους δανειολήπτες σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των δόσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί στις τράπεζες από τον Συνήγορο του Καταναλωτή, τον Τραπεζικό Διαμεσολαβητή και τις καταναλωτικές οργανώσεις αιτήματα 10.600 οφειλετών που ζητούν εξωδικαστική συμφωνία. Η ΕΚΠΟΙΖΩ, η οποία από την έναρξη ισχύος του νόμου έχει αποστείλει στις τράπεζες 13.564 αιτήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού για 3.558 μεμονωμένους οφειλέτες, καταγγέλλει ότι συμβιβασμός έχει επιτευχθεί μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις και για μικροποσά. Σύμφωνα με την καταναλωτική οργάνωση, κάποιες τράπεζες περιορίζονται στο να αποστείλουν στους αιτούντες τις τυποποιημένες επιστολές ενημέρωσης για τα προγράμματα ρύθμισης χρεών, άλλες δεν απαντούν καθόλου και κάποιες κοινοποιούν διαταγές πληρωμής ακόμη και για μικρά ποσά.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι ανταποκρίνονται στα αιτήματα για ρύθμιση χρεών μέσα από τα παραδοσιακά εργαλεία αναχρηματοδότησης που έχουν δημιουργήσει για δημοσίους υπαλλήλους, ανέργους κ.ά. Μεταξύ αυτών είναι η χορήγηση 12μηνης περιόδου χάριτος, η διετής αναστολή καταβολής του κεφαλαίου και πληρωμή μόνο των τόκων και η μείωση της δόσης στο μισό, επιμηκύνοντας τη διάρκεια του δανείου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προχωρούν και σε διαγραφή τόκων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, από τις αρχές του 2010 μέχρι τον Ιούνιο έγιναν 126.000 ρυθμίσεις σε στεγαστικά δάνεια, 495.000 σε καταναλωτικά και 68.000 σε επιχειρήσεις συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή

(Visited 5 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com