Με αντικειμενικά κριτήρια ο χαρακτηρισμός των Ζωνών Ελεύθερων Συναλλαγών (ΖΕΣ).

Print Friendly, PDF & Email

Με αντικειμενικά κριτήρια ο χαρακτηρισμός των Ζωνών Ελεύθερων Συναλλαγών (ΖΕΣ).

Ειδήσεις – Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Με αντικειμενικά κριτήρια ο χαρακτηρισμός των Ζωνών Ελεύθερων Συναλλαγών (ΖΕΣ)

THN κατάρτιση συστήματος αντικειμενικών κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό Ζωνών Ελεύθερων Συναλλαγών (ΖΕΣ) προτείνει με επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος, ενώ ζητεί παράλληλα την αντικειμενικά εύστοχη, όπως τονίζει, υποψηφιότητα της Μεσσηνίας να αποτελέσει μια τέτοια ΖΕΣ.

Ο κ. Καραμπάτος υπογραμμίζει με αφορμή τα δημοσιεύματα για τη δημιουργία Ζωνών Ελεύθερων Συναλλαγών (taxfreezones) στη Θράκη, ή αλλού, πως «ο προσδιορισμός των εν λόγω ζωνών δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει χωρίς κριτήρια ή με κριτήρια μικροπολιτικά και κατά συνέπεια αδιαφανή. Θα πρέπει εξ αρχής να τεθούν με διαφανή τρόπο αντικειμενικά κριτήρια, που να εγγυώνται όχι μόνο την επιτυχία του εγχειρήματος σε καθαρά εμπορικό επίπεδο, αλλά και τη στήριξη που η ΖΕΣ θα παράσχει στην τοπική παραγωγή και απασχόληση».

Τέτοια κριτήρια θα μπορούσαν να είναι, σύμφωνα με τον κ. Καραμπάτο:

• Η γεωγραφική θέση σε σχέση με υφιστάμενες και δυνητικές αγορές και η ταυτόχρονη ύπαρξη δικτύου συνδυασμένων μεταφορών.

• Τυχόν φυσικές καταστροφές που οδήγησαν σε αναπτυξιακή υστέρηση και δυσκολίες επιβίωσης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

• Η ύπαρξη σημαντικών τοπικών προϊόντων και γενικά τοπικής παραγωγής (γεωργικής και μεταποιητικής), η απορρόφηση των οποίων θα ενισχυθεί από τη δημιουργία της ΖΕΣ, εξασφαλίζοντας την επιβίωση των επιχειρήσεων και τα υφιστάμενα επίπεδα απασχόλησης.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 10 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com