Αντιστροφή του κλίματος και επιστροφή της τρόικας.

Print Friendly, PDF & Email

Αντιστροφή του κλίματος και επιστροφή της τρόικας.

Ειδήσεις – Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Αντιστροφή του κλίματος και επιστροφή της τρόικας

OI Βρυξέλλες δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά την προχθεσινή σύνοδο του Yπουργικού Συμβουλίου και αναγγέλλουν ότι μετά την εξέλιξη αυτή η τρόικα είναι έτοιμη να επιστρέψει στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατόν.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν τις παρουσίασε λίγο-πολύ ως δικαίωση των θέσεων της τρόικας. Οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης «απέδειξαν πως υπήρχε συμπληρωματική δουλειά να γίνει», είπε ο Αμαντέο Αλταφάιγ, εκφράζοντας την ικανοποίηση της Επιτροπής για την ευθυγράμμιση των Αθηνών. Η «ρύθμιση τεχνικών θεμάτων», λοιπόν, που επικαλέστηκαν μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την αποχώρηση της τρόικας τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες, έκρυβε διαφορές απόψεων και εκτιμήσεων. Ενώπιον όμως του κινδύνου να καθυστερήσει η χορήγηση της 6ης δόσης του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ, η Αθήνα «έβαλε νερό στο κρασί της» και έσπευσε να πάρει τα μέτρα που ζητούσαν οι Βρυξέλλες. Ενδεικτικό του κλίματος πιέσεων που κυριαρχεί είναι οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τη Βουλγαρία. «Η 6η δόση του δανείου δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη για όσο διάστημα η Αθήνα δεν πληροί τις προϋποθέσεις δανειοδότησης», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, για τον οποίο «η Ελλάδα οφείλει να γνωρίζει ότι οι στόχοι που θέσαμε πρέπει να γίνουν σεβαστοί».

Ο Α. Αλταφάιγ διευκρίνισε ότι η τρόικα είναι στο εξής έτοιμη να επιστρέψει στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να συνεχιστεί η αξιολόγηση. Και παρατήρησε ότι είναι θέμα των ελληνικών αρχών να ενημερώσουν για το πότε θα είναι έτοιμες να ξαναρχίσουν τις συζητήσεις, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες που χρειάζονται στον δημοσιονομικό και διαρθρωτικό τομέα, στην εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου και στα μέτρα για το 2012.

Στο μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης να απορρίψει τις προσφυγές που είχαν καταθέσει Γερμανοί πολίτες εναντίον της συμμετοχής της Γερμανίας στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης από το Κοινοβούλιο της χώρας. Το γαλλικό Kοινοβούλιο ενέκρινε χθες το δεύτερο πακέτο στήριξης και σήμερα αναμένεται να ακολουθήσει η Γερουσία.

Λίγο αργότερα, την εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα ότι θα τα καταφέρει τελικά να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις ώστε να διασφαλίσει την έκτη δόση του δανείου, εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Oλι Ρεν.

Σε άλλο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Βοήθειας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτίμησε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη ότι το πρόγραμμα της τρόικας στην Ελλάδα δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή. Πρόσθεσε ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2013. Τόνισε μάλιστα ότι οι χώρες με προβλήματα είναι αναπόφευκτο να «ρίξουν» το βιοτικό τους επίπεδο για να εξέλθουν από την κρίση.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 5 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com