Μείωση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου καταγράφηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο 2011.

Print Friendly, PDF & Email

Μείωση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου καταγράφηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο 2011.

Ειδήσεις – Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Μείωση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου καταγράφηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο 2011

OPIAKH μείωση στα 6,5 δισ. ευρώ εμφανίζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου εφέτος. Στο εξάμηνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθαναν τα 6,63 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 2,75 δισ. ευρώ, βαρύνει τα Ταμεία, ενώ μεγάλες οφειλές διατηρούν τα νοσοκομεία (1,7 δισ. ευρώ), τα υπουργεία (σχεδόν 1 δισ.) και οι ΟΤΑ (878 εκατ. ευρώ).

Τον Ιούλιο, για πρώτη φορά φέτος, καταγράφεται μείωση αντί για αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών. Ενώ έως τον Ιούνιο οι οφειλές αυξάνονταν με ρυθμούς 200-300 εκατ. τον μήνα, τον Ιούλιο η τάση αυτή ανακόπηκε και τα χρέη μειώθηκαν κατά 100 εκατομμύρια.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί αποτελεί βασική απαίτηση της τρόικας και του μνημονίου, να πληρώνει το κράτος αμέσως και να μην αφήνει καμία υποχρέωσή του προς τον ιδιωτικό τομέα να χρονίζει για περισσότερες από 90 ημέρες. Τα χρέη σε καθυστέρηση που δεν δημοσιοποιούνταν στο παρελθόν καταγράφονται πλέον αναλυτικά και ελέγχονται από την τρόικα.

Πιο σημαντικό είναι όμως ότι όλοι οι κρατικοί φορείς βελτιώθηκαν στην τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους προς ιδιώτες (προμηθευτές του Δημοσίου κ.λπ.).

Σε ένα μόλις μήνα (τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο) τα απλήρωτα χρέη των νοσοκομείων μειώθηκαν από τα 1,85 δισ. στα 1,75, των υπουργείων από τα 980 στα 950 εκατ. ευρώ, των δήμων από τα 903 στα 878 εκατ. ευρώ, ενώ αντιθέτως αυξήθηκαν τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων στα 2,76 από 2,66 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόβλημα όμως αναμένεται να αντιμετωπιστεί σύντομα με μια έκτακτη «ένεση» ρευστότητας προς το ΙΚΑ, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι φορείς ανταποκρίθηκαν και τον Ιούλιο στην πρόσκληση του υπουργείου και απέστειλαν στοιχεία για τις οφειλές τους προς τρίτους, πλην των ΔΕΚΟ, ενώ ανταπόκρισή τους μειώθηκε τον Ιούλιο σε 79,66% από 95,78% τον Ιούνιο.

Πηγή: http://www.express.g

(Visited 6 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com