Υπ. Οικονομικών (Τρίτη – 06/09/2011) ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΝΤΕΛΗ

Print Friendly, PDF & Email

Υπ. Οικονομικών (Τρίτη – 06/09/2011)
ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΝΙΚΗΣ 5-7

10180 ΑΘΗΝΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

TΗΛ.: 210-3332551/2

FAX: 210-3332559

e-mail : press@minfin.gr

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Μετά τον Ιούλιο, και κατά τον μήνα Αύγουστο, τα δημόσια έσοδα σημείωσαν αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Η αύξηση αυτή μάλιστα είναι σημαντική ( άνω του 3% ), σταθερή ( επιτυγχάνεται κάθε εβδομάδα ) και μόνιμου χαρακτήρα ( δεν οφείλεται σε μέτρα εποχιακής απόδοσης διότι, απλώς, δεν υπήρχαν τέτοια μέτρα την συγκεκριμένη περίοδο ). Η θετική αυτή τάση θα ενισχύεται μάλιστα στον βαθμό που επιτυγχάνεται η ανάσχεση της ύφεσης.

Παρ όλα αυτά, τα προβλήματα άξια αντιμετώπισης, κάθε άλλο παρά έχουν εκλείψει: η φοροδιαφυγή, η παραοικονομία και το λαθρεμπόριο έχουν έκταση και βάθος. Αυτές οι εστίες εγκληματικότητας υποσκάπτουν την οικονομική ανόρθωση των νοικοκυριών και επιχειρήσεών μας, την πορεία ανάκαμψης της εθνικής μας οικονομίας και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ενορχηστρώνονται μάλιστα από μια, δήθεν ανατρεπτική, δημόσια ρητορεία υπέρ της «μη συμμόρφωσης». Η επιβλαβής, δαπανηρή, αντικοινωνική, τελικά απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά λίγων εις βάρος των πολλών συνεπών φορολογούμενων θα λάβει την απάντηση που της αρμόζει: δημοκρατικό αντίλογο και διοικητική αντιμετώπιση.

Για την συνολική θετική πορεία των δημοσίων εσόδων πάντως, δικαιούνται τα εύσημα τόσο οι φορολογούμενοι, όσο και οι φορολογικές αρχές, στο βαθμό που τους αναλογεί. Σε πείσμα όσων επιδίδονται συστηματικά στον γενικευμένο, άρα και αβάσιμο, λόγο καταγγελίας, αφορισμού και καταστροφής, αποδεικνύουν ότι μια έντιμη, αποδοτική και, συνεπώς, επωφελής για το δημόσιο συμφέρον, μεταξύ τους σχέση, είναι εφικτή.

Για τον μήνα Σεπτέμβριο καλούμε όλους σε συνέχιση της κοινής προσπάθειας. Τις φορολογικές αρχές να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους προς τον πολίτη και να αντιμετωπίσουν ακόμα πιο αποφασιστικά την παραβατικότητα. Τους φορολογούμενους να ρυθμίσουν υποχρεώσεις τους, παλιές και νέες, επωφελούμενοι των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν μέχρι τέλος του μήνα και να αποδώσουν τον Φόρο Προτιθέμενης Αξίας, ακόμα και σε περιπτώσεις που αισθάνονται ότι ο συντελεστής που τους αφορά δεν είναι αυτός που θα έπρεπε.

Από την πλευρά μας, επαναλαμβάνουμε την πρόσκλησή μας σε όλους για συμμετοχή στο κοινωνικό διάλογο με θέμα το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα αποτελέσει νόμο του κράτους τον Οκτώβριο, διορθώνοντας λάθη, αναπληρώνοντας παραλείψεις, ρυθμίζοντας ασυνέχειες και επανορθώνοντας αδικίες μέχρι την τελική εξάλειψή τους.

(Visited 14 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com