Περιθωριοποιούνται όλα τα «νεκρά» επενδυτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Print Friendly, PDF & Email

Περιθωριοποιούνται όλα τα «νεκρά» επενδυτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Ειδήσεις – Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Περιθωριοποιούνται όλα τα «νεκρά» επενδυτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ

«MΠAINEI τέλος στα λιμνάζοντα επενδυτικά έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ αλλά δεν έχει προχωρήσει το επενδυτικό τους πρόγραμμα», τόνισε xθες ο υπουργός Ανταγωνιστικότητας Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, το προσεχές τρίμηνο.

Oπως σημείωσε, έχουν “κατατεθεί στην Ε.Ε. τα 64 δελτία μεγάλων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 11 δισ., με τα οποία ενημερώνει η χώρα μας ότι προχωρεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κάθε έργο”.

Σύμφωνα με το Yπουργείο Ανάπτυξης η «βιομηχανία» των νεκρών εκχωρήσεων που ανακυκλώνουν πόρους και προγράμματα χωρίς να υλοποιούν έργα τελειώνει οριστικά και ήδη από την αναμόρφωση του συστήματος λειτουργίας του ΕΣΠΑ, εντός του μήνα, θα παρουσιαστούν οι επιμέρους δράσεις ενός μεγάλου προγράμματος για τη στήριξη και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός, έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. η σταδιακή αύξηση των κοινοτικών πόρων για την αναγκαία τεχνική υποστήριξη των ελληνικών αρχών.

Στο μεταξύ γνωστοποιήθηκε από τον υπουργό καθώς και από τον υφυπουργό κ. Μωραΐτη ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ξεκινήσουν επαφές με κοινοτικούς εκπροσώπους που θα διαρκέσουν σχεδόν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για να μπορέσουν να ξεκινήσουν νέα έργα και να τρέξουν όσα ήδη έχουν ξεκινήσει για την επίτευξη του στόχου, της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης απορρόφησης.

Η ειδική γραμματέας ΕΣΠΑ, κ. Ζεμπιλιάδου, ανέφερε ότι από 4.700 έργα που εμφανίζονταν ”νεκρά” τον Μάιο, σήμερα έχει μειωθεί ο αριθμός τους σε 3.409, ενώ έχουν γίνει και 1.000 νέες εντάξεις νέων έργων. Διευκρίνισε δε, ότι η μείωση των ”νεκρών έργων δεν σημαίνει πάντα απένταξη από το ΕΣΠΑ”.

Από την πορεία του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης, που ξεκίνησε από τις αρχές Ιουνίου για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει επιτάχυνση.

– Ο ετήσιος στόχος κάλυψης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, που απορρέει από το μνημόνιο για το 2011, το α’ τρίμηνο καλυπτόταν κατά 4,3%. Το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε στο 19,5%. Δηλαδή παρουσίασε αύξηση της τάξης του 353%. Και το πιο σημαντικό είναι ότι η αύξηση προήλθε από νέα έργα.

– Θεαματική είναι η πορεία υλοποίησης των τομεακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, τα οποία ενώ στο α’ τρίμηνο κάλυπταν μόλις το 4,2% του στόχου απορρόφησης του μνημονίου, στο β΄ τρίμηνο κάλυπταν το 20,4%, δηλαδή είχαμε αύξηση 386%.

– Τα περιφερειακά προγράμματα το α’ τρίμηνο κάλυπταν μόλις το 4,4% του στόχου απορρόφησης του μνημονίου και το β’ τρίμηνο κάλυπταν το 17,3%, δηλαδή αύξηση 293%.

– Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί δεξαμενές ώριμων έργων, περίπου στο 60% των προγραμμάτων μέχρι σήμερα και θα επεκταθούν σε όλα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου που λήγει η προθεσμία εφαρμογής της α’ φάσης του σχεδίου.

– Με την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στο 95% και με βάση τις πληρωμές που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει, αναμένεται να επιστραφούν στον προϋπολογισμό αναδρομικά άμεσα 875 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τις πληρωμές που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν ως το τέλος του 2011 υπολογίζονται άλλα 400 εκατ. ευρώ. Aρα, έχουμε συνολική εξοικονόμηση για το ΠΔΕ, μόνο για το 2011, περίπου 1,275 δισ. ευρώ.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 5 times, 1 visits today)
Please follow and like us: