Φιλική συγχώνευση της Alpha Bank με Eurobank.

Print Friendly, PDF & Email

Φιλική συγχώνευση της Alpha Bank με Eurobank.

Ειδήσεις – Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Φιλική συγχώνευση της Alpha Bank με Eurobank

Η μεγαλύτερη τράπεζα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και η 22η στην Ευρωζώνη, δημιουργείται με την φιλική συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank, με τη συμμετοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, του κρατικού επενδυτικού Fund του Κατάρ, το οποίο θα έχει μεγάλο ποσοστό. Εφόσον υλοποιηθεί η συγχώνευση, η νέα τράπεζα θα έχει ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 150 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, δίκτυο που θα ξεπερνά τα 2.000 καταστήματα σε περισσότερες από 10 χώρες και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατομμυρίων πελατών.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την Δευτέρα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων των δύο τραπεζών ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος της νέας τράπεζας θα είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος.

Οι δύο τράπεζες συγχωνεύονται με φιλική, μεταξύ τους συγχώνευση, όπως λένε οι πληροφορίες, και στο νέο σχήμα θα συμμετάσχει και το κρατικό επενδυτικό Fund του Κατάρ. Να σημειωθεί ότι το Fund του Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στον κόσμο.

Το Fund του Κατάρ θα συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως λένε οι πληροφορίες, και αναμένεται να είναι ο μεγαλομέτοχος στο νέο σχήμα. Το επενδυτικό Fund του Κατάρ έχει ήδη συμμετοχή που φθάνει το 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank και θα συμμετέχει και στη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μετά την συγχώνευση.

Εφόσον υλοποιηθεί η συγχώνευση, εκτιμάται ότι θα δοθεί το έναυσμα για αναδιάταξη των δυνάμεων στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο μέσω ενός νέου κύκλου τραπεζικών εξαγορών και συγχωνεύσεων. Η συμμετοχή του Κατάρ εκτιμάται ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και στις προοπτικές του, ενώ θετικές επιπτώσεις θα υπάρξουν γενικότερα και για την ελληνική οικονομία. Θετικές επιπτώσεις θα υπάρξουν και στο άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς με ότι συνεπάγεται αυτό για την διοχέτευση της πολυπόθητης ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ώστε να κινητοποιηθεί η ανάπτυξη της οικονομίας γενικότερα.

Οι μετοχές των δύο τραπεζών έκλεισαν με μεγάλη πτώση στη συνεδρίαση της Παρασκευής 26 Αυγούστου 2011. Η Alpha bank έκλεισε στο 1,90 ευρώ (-5%) και 4.147.558 όγκο συναλλαγών και η Eurobank στο 1,73 ευρώ (-5,98%) και 2.778.865 τεμάχια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, αποψίλωσαν τον τραπεζικό δείκτη κατά 24,92%, γυρνώντας τον σε τιμές Ιανουαρίου 1993!

Alpha Bank – Eurobank: Ιστορική διαδρομή

Η Alpha Bank αποτελεί, μετά την Εθνική Τράπεζα, τη δεύτερη αρχαιότερη σε λειτουργία τράπεζα στη χώρα μας, ενώ, από την πλευρά της, η Eurobank ξεκίνησε τη λειτουργία της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ακολουθώντας έκτοτε δυναμική ανάπτυξη μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και αυτόνομης ανάπτυξης.

Η Alpha Bank, που έχει ζωή 132 χρόνων, είναι μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα. Με δίκτυο άνω των 900 καταστημάτων, ο όμιλος της Alpha Bank δραστηριοποιείται και στη διεθνή τραπεζική αγορά, με παρουσία στην Κύπρο, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στην Ουκρανία, στην Αλβανία, στην π.Γ.Δ.Μ. και στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Alpha Bank ιδρύθηκε το 1879 από τον Ιωάννη Φ. Κωστόπουλο, όταν δημιούργησε μια εμπορική επιχείρηση στην Καλαμάτα. Το 1918 το τραπεζικό τμήμα του οίκου “Ι. Φ. Κωστοπούλου” μετονομάστηκε σε “Τράπεζα Καλαμών”. Το 1924 η έδρα της μεταφέρθηκε στην Αθήνα και η Τράπεζα ονομάσθηκε “Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως”. Το 1947 η επωνυμία άλλαξε σε “Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως”, αργότερα, το 1972, σε “Τράπεζα Πίστεως” και, τέλος, τον Μάρτιο του 1994 σε Alpha Τράπεζα Πίστεως.

Το 1999 πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης, μια από τις σημαντικότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στον εγχώριο τραπεζικό τομέα που ενίσχυσε σημαντικά την θέση της Alpha Bank. Στις 11 Απριλίου 2000 εγκρίθηκε η συγχώνευση της Ιονικής Τραπέζης με απορρόφηση από την Alpha Τράπεζα Πίστεως. Η νέα διευρυμένη τράπεζα που προέκυψε από την συγχώνευση ονομάστηκε Alpha Bank.

 

Η Eurobank ιδρύθηκε το 1990 με αρχική επωνυμία «Ευρωεπενδυτική Τράπεζα» και στόχο την παροχή κυρίως επενδυτικών υπηρεσιών. Με την απελευθέρωση της αγοράς λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα, η τράπεζα επαναπροσδιόρισε τους στρατηγικούς της στόχους.

Το 1996 πραγματοποιείται η εξαγορά της Interbank Ελλάδος, από τη μητρική εταιρία Consolidated Eurofinance Holdings (CEH) SA.

Το 1997 γίνεται η συγχώνευση Eurobank – Interbank ενώ επίσης πραγματοποιείται η εξαγορά του δικτύου καταστημάτων της Credit Lyonnais Grece SA.

Ένα χρόνο αργότερα ακολουθεί η εξαγορά ποσοστού συμμετοχής ελέγχου της Τράπεζας Αθηνών. Το 1998 η CEH εξαγοράζει το 99,8% της Τράπεζας Κρήτης. Η CEH και η EFG Eurobank εξαγοράζουν από κοινού ποσοστό 18,4% στην Τράπεζα Εργασίας

Το 1999 γίνεται μεταβίβαση της Τράπεζας Κρήτης στην EFG Eurobank καθώς και η συγχώνευση δραστηριοτήτων EFG Eurobank – Τράπεζας Αθηνών με ανταλλαγή μετοχών. Επίσης το 1999 γίνεται η Δημόσια προσφορά μετοχών και εισαγωγή της EFG Eurobank στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών

Το 1999 η CEH αποκτά το 50,1% της Τράπεζας Εργασίας μετά από δημόσια προσφορά, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της Eurobank στον εγχώριο τραπεζικό χάρτη

Το 2000 πραγματοποιείται η συγχώνευση EFG Eurobank και Τράπεζας Εργασίας και η μετονομασία σε Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias Α.Ε

Βασικός μέτοχος της Eurobank EFG είναι ο διεθνής τραπεζικός όμιλος EFG Group του ομίλου Λάτση. Στα τέλη του 2010 το EFG Group διέθετε, σε ενοποιημένη βάση, ίδια κεφάλαια ύψους 6,7 δισ. ευρώ, σύνολο ενεργητικού 104 δισ. ευρώ, ανθρώπινο δυναμικό άνω των 25.000 ατόμων και παρουσία σε πάνω από 40 χώρες. Οι λοιποί μέτοχοι ξεπερνούν τους 210.000 συνιστώντας μια από τις ευρύτερες μετοχικές βάσεις στην Ελληνική αγορά.

Το Deal που δεν έγινε

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Φεβρουαρίου 2011, σε συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank απέρριψε ομόφωνα την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για φιλική συγχώνευση των δύο τραπεζών, σύμφωνα με την οποία οι μέτοχοι της Alpha θα λάμβαναν 8 νέες μετοχές της Εθνικής για κάθε 11 υφιστάμενες μετοχές της Alpha, ήτοι σχέση ανταλλαγής 0,727 μετοχές της Εθνικής για κάθε μία μετοχή της Alpha. Η ανωτέρω σχέση ανταλλαγής εμπεριέχει υπερτίμημα (premium) ύψους 23,4% επί της τιμής κλεισίματος της Alpha κατά τη 17 Ιανουαρίου 2011, την προηγούμενη δηλαδή της υποβολής της πρότασης, υπερτίμημα ύψους 18,5% επί της σχέσης ανταλλαγής Alpha/Eθνική κατά τη 17 Φεβρουαρίου 2011, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν από την ημερομηνία της παρούσας ανακοίνωσης και υπερτίμημα ύψους 23,7% ως προς τη μέση σχέση ανταλλαγής των τελευταίων 12 μηνών προ της 17ης Ιανουαρίου 2011.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 9 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com