Επενδυτική «επίθεση» της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Print Friendly, PDF & Email

Επενδυτική «επίθεση» της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ειδήσεις – Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Επενδυτική «επίθεση» της Γερμανίας προς την Ελλάδα

“Επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα, έχει εξαπολύσει η Γερμανία”, όπως δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Στέφαν Κάπφερερ μετά τη συνεργασία που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και γνωστοποίησε ότι η στόχευση της γερμανικής πλευράς επικεντρώνεται στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της κλασσικής βιομηχανίας “μέσω της αξιοποίησης του λανθάνοντος δυναμικού της χώρας”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο Γερμανός υφυπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα στις δηλώσεις του τις αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν στη χώρα και την ενίσχυσή του σε συνεργασία της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας όχι μόνο με κυβερνητικούς φορείς αλλά και σε επίπεδο επιχειρήσεων και κυρίως ιδιωτικών τραπεζών. Ανέφερε ότι ”στη Γερμανία υπάρχουν δυνατότητες για να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Υπάρχουν ειδικές επενδυτικές τράπεζες στα διάφορα κρατίδια όπου χορηγούν τη ρευστότητα. Αυτό το θέμα συζητήθηκε και με την ελληνική πλευρά και το βολιδοσκοπούμε προκειμένου να δούμε τι μπορεί να γίνει για να μην περιοριστούμε μόνο στην κρατική τράπεζα αλλά στο μέλλον και οι ιδιωτικές να μπορούν να χορηγούν δάνεια”.

Σε ότι αφορά στην Ελληνική Επενδυτική Τράπεζα, ο Γερμανός υφυπουργός επεσήμανε ότι θα δοθεί η τεχνογνωσία από την Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα, ενώ ανέφερε ότι εξετάζεται και η δυνατότητα δημιουργίας ειδικών επενδυτικών ζωνών. Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφέρει ποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις θα διέπουν το καθεστώς των ειδικών ζωνών (φορολογικά κίνητρα, κ.α.), γιατί, όπως σημείωσε, αυτό είναι θέμα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά, όπως συμπλήρωσε, υπάρχει ήδη σε εξέλιξη συζήτηση στις Βρυξέλλες για τον περιορισμό συμμετοχής της Ελλάδας σε κοινοτικά έργα.

Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας για την έξοδο από την κρίση. «Υποκλινόμαστε στις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά για την μακροχρόνια σταθερότητα επιβάλλεται να σταθούμε στην ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο απέφυγε να απαντήσει για το πότε θα κερδίσει και πάλι η χώρα μας την εμπιστοσύνη των αγορών.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι οι βασικοί άξονες αυτής της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει με την γερμανική πλευρά αφορούν στην παροχή τεχνογνωσίας σε επίπεδο εξαγωγών, ρευστότητας, αναπτυξιακής στρατηγικής, καθώς και στην αναζήτηση αποτελεσματικών τρόπων χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή αλλά και τη Γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και στη χαρτογράφηση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η χώρα. Κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη, οι τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι οι μεταφορές, η ναυτιλία, τα απόβλητα, οι υποδομές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και τα τρόφιμα.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 17 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com