Ράλι εξαγωγών με όχημα τα βιομηχανικά προϊόντα.

Print Friendly, PDF & Email

Ράλι εξαγωγών με όχημα τα βιομηχανικά προϊόντα.

Ειδήσεις – Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ράλι εξαγωγών με όχημα τα βιομηχανικά προϊόντα

Κοντά σε ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας βρίσκεται η ελληνική οικονομία, καθώς διατηρήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους η αυξημένη ζήτηση ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου κατά 21,6% τον Ιούνιο συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Η μείωση αυτή, μάλιστα, αγγίζει το 29,6% σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου του έτους, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με το έλλειμμα να διαμορφώνεται σε 8,83 δισ. ευρώ φέτος από 12,53 δισ. ευρώ πέρυσι.

Οπως πιστοποιούν τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 40,4% το πρώτο εξάμηνο του έτους, διαμορφούμενες σε 10,5 δισ. ευρώ, έναντι 7,5 δισ. ευρώ το περυσινό εξάμηνο, ωθούμενες κατά κύριο λόγο από τα πετρελαιοειδή προϊόντα, οι εξαγωγές των οποίων αυξήθηκαν κατά 455,5%. Αντίστοιχα, αύξηση της τάξεως του 29,7% καταγράφηκε το φετινό εξάμηνο στα βιομηχανικά είδη, ενώ ακολουθούν τα ποτά με 26,6%, οι πρώτες ύλες με 13,4% και τα μηχανήματα με 1,6%. Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν οι εξαγωγές τον Ιούνιο στα λάδια, κατά 23,4%, τα τρόφιμα με 6,6%, τα εμπιστευτικά προϊόντα με 6,8% και τα χημικά με απώλειες κατά 3,9%. Ωστόσο, ενδεικτικό στοιχείο της δυναμικής των ελληνικών εξαγωγών είναι το γεγονός ότι ακόμη και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 11,6%, στα 7,6 δισ. ευρώ στο φετινό εξάμηνο από 6,8 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ μόνο τον Ιούνιο οι εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν κατά 4,6%, διαμορφούμενες σε 1,34 δισ. ευρώ από 1,28 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2010 και 1,21 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Στον αντίποδα, συνεχίστηκε η μείωση των εισαγωγών. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές (χωρίς τα πετρελαιοειδή) κινήθηκαν πτωτικά το υπό εξέταση διάστημα, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 11,6%, στα 2,97 δισ. ευρώ τον φετινό Ιούνιο έναντι 3,36 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του περυσινού έτους και 4,12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2009. Ειδικά σε ό, τι αφορά τις εισαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή, τη μεγαλύτερη κάμψη παρουσιάζει η σχετική δραστηριότητα από τις τρίτες χώρες, με μείωση των συνολικών εισαγωγών – αφίξεων κατά 25,7%, στα 970 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο συγκριτικά με πέρυσι, τη στιγμή που οι αντίστοιχες απώλειες για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης περιορίστηκαν μόλις σε 2,6%, διαμορφούμενες σε 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εισαγωγές από τρίτες χώρες αυξήθηκαν κατά 27,7% τον φετινό Ιούνιο συγκριτικά με πέρυσι, αγγίζοντας τα 1,03 δισ. ευρώ, ενώ, αντίθετα, κάμψη της τάξεως του 20,3% παρουσίασαν το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές από χώρες της Ε. Ε., αγγίζοντας τα 2,05 δισ. ευρώ σε αξία.

Αντίθετα, μοιρασμένη είναι η εικόνα σε ό, τι αφορά τις εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή, καθώς διαπιστώνεται αύξηση τόσο από τις χώρες της Ε. Ε., κατά 5,3% τον Ιούνιο, όσο και από τις τρίτες χώρες, κατά 3,3% το ίδιο διάστημα. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές εμφάνισαν αύξηση κατά 2,7% από τις χώρες της Ε. Ε., στα 925 εκατ. ευρώ και κατά 4,2% από τις τρίτες χώρες, αγγίζοντας τα 1,02 δισ. ευρώ.

Οπως δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, η διατήρηση αντίστοιχων ρυθμών αύξησης των εξαγωγών και στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 θα σημάνει ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας άνω των 20 δισ. ευρώ σε επίπεδο 12μήνου για τη χώρα μας. Hδη, οι θετικές ειδήσεις από τις παραγγελίες για ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα και τους επόμενους μήνες δημιουργεί αισιοδοξία όχι μόνο για ποσοτική αύξηση των εξαγωγών συνολικά, αλλά και για την ποιοτική εξέλιξη του εξαγωγικού προτύπου της χώρας, με βάση προϊόντα προστιθέμενης αξίας, με ελληνική τεχνογνωσία, καινοτομία και διεθνή αναγνώριση.

Πηγή: Καθημερινή

(Visited 7 times, 1 visits today)
Please follow and like us: