Ειδήσεις (Πέμπτη – 25/08/2011) Με πρόβλημα ρευστότητας το 82,6% των επιχειρήσεων.

Print Friendly, PDF & Email

Ειδήσεις (Πέμπτη – 25/08/2011)
Με πρόβλημα ρευστότητας το 82,6% των επιχειρήσεων.

Ειδήσεις – Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Με πρόβλημα ρευστότητας το 82,6% των επιχειρήσεων

«ΛΟΥΚΕΤΟ» αναμένεται να βάλουν 183.000 επιχειρήσεις το επόμενο δωδεκάμηνο, εκ των οποίων 100.000 έως το τέλος του 2011, οδηγώντας στην ανεργία περίπου 250.000 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εξαμηνιαίας αποτύπωσης του οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις, του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, πάνω από 2 στις 10 επιχειρήσεις (21,8%) βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και το μέλλον τους θεωρείται αβέβαιο. Παράλληλα, η κακή οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διατυπώνεται και από το γεγονός ότι για μία πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν 7 απολύσεις.

Παράλληλα, στην έρευνα σημειώνεται ότι συνολικά 373.000 επιχειρήσεις θέτουν ερωτηματικά για το αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν ή όχι το επόμενο διάστημα έναντι 440.000 της προηγούμενης έρευνας που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2011. Η κρίση –με βάση τις απαντήσεις των επιχειρήσεων που μετείχαν στην έρευνα– θα βαθύνει περαιτέρω τους επόμενους μήνες και η εκτίμησή τους είναι ότι η μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο θα είναι στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή γύρω στο 29%, με μεγαλύτερη συμμετοχή στο ποσοστό αυτό να κατέχουν η εστίαση και το εμπόριο.

Τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, οδηγούν σε επιδείνωση των στοιχείων για το επόμενο τετράμηνο, ενώ ο γραμματέας της Συνομοσπονδίας Νίκος Σκορίνης σημείωσε ότι σαφώς υπάρχουν και επιχειρήσεις που ανοίγουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, μετατοπίζονται εμπορικές πιάτσες και αλλάζει η εικόνα εμπορικών δρόμων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων καθώς η μείωση της ζήτησης θα συνεχιστεί. Τονίστηκε ότι το 80% κατέγραψε μείωση της ζήτησης στην τελευταία έρευνα.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι 183.000 επιχειρήσεις είναι στο «κόκκινο» και 190.000 δηλώνουν φόβο για ενδεχόμενο κλείσιμο και αυτό υπολογίζεται ότι θα επιφέρει και απώλεια 250.000 θέσεων απασχόλησης. Η μείωση του τζίρου συνεχίζεται (εμπόριο 28,7% μεταποίηση 29% και υπηρεσίες 29,5%) αν και ήταν αρκετές οι επιχειρήσεις μεταποίησης που δήλωσαν μείωση τζίρου άνω του 50% και αυτό σαφώς τις καθιστά στις ευάλωτες για λουκέτο.

Ανεργία

Χάθηκαν 88.000 θέσεις εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2011 και υπολογίζεται απώλεια 134.000 θέσεων μισθωτής εργασίας μέχρι το τέλος του έτους και περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Πάνω από 4 στους 10 επιχειρηματίες δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών ενώ 1 στους 3 αναγκάστηκε να μειώσει ώρες και ημέρες εργασίας. Στο εμπόριο μόνο 2 στις 10 επιχειρήσεις προχώρησαν σε μείωση ωρών ή ημερών εργασίας, αλλά στο εμπόριο αυτό που έχει γίνει είναι ότι έχουν μειωθεί οι αποδοχές.

Υποχρεώσεις και οφειλές

Η πιστωτική επέκταση είναι μηδενική, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ. Περιορισμό της μεταχρονολόγησης επιθυμεί το 80% των επιχειρηματιών ενώ σε ό,τι αφορά τον χρόνο είσπραξης οφειλών, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις με πάνω από 10 άτομα προσωπικό έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Eχει μειωθεί το ποσοστό συναλλαγών μέσω επιταγών (53,5%) και μόνο το 27,8% συναλλάσσεται με επιταγές και σε ό,τι αφορά τον χρόνο είσπραξης διαμορφωνόταν στους 5,5 μήνες πέρυσι και έχει πάει στους 4 ενώ οι μισοί σχεδόν θέλουν το όριο να κατέβει στους 2 μήνες. Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι ποσοστό 38,9% έχει επισφαλείς επιταγές στα χέρια του και οι 4 στις 10 επιχειρήσεις έχουν μεγάλο κίνδυνο να χάσουν τα χρήματά τους. Σε ό,τι αφορά τις σφραγισμένες επιταγές αν και λιγοστεύουν τα τεμάχια που κυκλοφορούν στην αγορά –βάσει του Τειρεσία– εκτιμάται ότι όσες είναι οι σφραγισμένες επιταγές άλλες τόσες είναι και οι ασφράγιστες (η αναλογία υπολογίζεται από τη ΓΣΕΒΕΕ περίπου στο 60%-40%), τις οποίες έχουν ακόμη στην κατοχή τους οι επιχειρηματίες και δεν τις σφραγίζουν για διάφορους λόγους. Αισιόδοξο μήνυμα είναι μόνο ότι οι οφειλές προς ΔΕΚΟ και άλλες υποχρεώσεις έχουν μειωθεί από 40% πέρυσι σε 30% φέτος και αυτό εξηγείται ότι όσες επιβιώνουν είναι λιγότερο εκτεθειμένες. Για την πορεία της οικονομίας η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου εκτιμάται για το 57,6% ότι θα βαθύνει την ύφεση.

Πηγή: http://www.express.gr/

(Visited 13 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com